Така изглежда проекта за изграждането на Северния обход на Бургас

Така изглежда проекта за изграждането на Северния обход на Бургас

Депутат и Община Бургас влязоха в задочен спор за забавени плащания във връзка с реализацията на проекта за Северния обход. Народният представител от "Има такъв народ" Златомира Карагеоргиева - Мострова публикува пост в профила си във фейсбук по темата и реакцията от страна на администрацията на закъсня.

"Няма забавени плащания за Северния обход на Бургас, както твърдят от ГЕРБ и Община Бургас. Северният обход на Бургас ще е готов само в едната посока до лятото. Строителството ще продължи и през летния сезон и не е възможно да бъде приключено в срок. Причината обаче не са забавени плащания от АПИ към строителя. Последно на 26 април АПИ е платила на фирмата изпълнител 2 582 643,98 лева. Към момента няма сертифицирани и неразплатени средства за обекта. Изплатени са 24 278 979 лева или 43% от стойността на договора. Плащанията се извършват от АПИ, след като получи сертификат от строителя.

Община Бургас все още не е представила официално в АПИ проекта за изграждане на част "Улично осветление". След като го представи, АПИ ще може да подаде заявяване на разрешение за строеж до МРРБ на уличното осветление на обхода", е част от текста на поста на депутатът от "Има такъв народ", който предизвика и отговор от страна на Общината.

"Твърдението, че Община Бургас не е предоставила в АПИ част "Улично осветление" е лъжа. Оборваме го с документи, 3 на брой, които публикувам тук, в коментарите*. Първото писмо доказва, че Община Бургас е входирала за първи път в АПИ документацията за осветлението на Северния обход на 25.10.2021 г. Вторият документ е писмо от АПИ до Общината. То може да се чете и с чувство за хумор (това е личен коментар). В него пише, че сградата на АПИ се наводнила и документите на Община Бургас за осветлението подгизнали. Затова искат да им бъдат изпратени пак. Третото писмо доказва, че след потопа в АПИ, Община Бургас е изпратила документацията повторно на 17.01.2022 г. И оттогава тя си е при тях. След тази дата не сме получавали известия за ново наводнение или пожар в АПИ.

И накрая, искам отново да припомня, че Община Бургас изготви за своя сметка, с много старание и колкото е възможно по-бързо проекта за осветлението на Северния обход, защото е съпричастна към това начинание, много важно за града, а и за всички пътуващи към морето и обратно", написа като коментар под поста Стефан Минчев от пресцентъра на Община Бургас.

От отговора на Златомира Карагеоргиева - Мострова става ясно, че "на 1-ви март тази година АПИ не е приела представените документи за "Улично осветление", върнала ги е със забележки и до момента не са подадени отново".

Това напрактика означава, че от АПИ шест месеца са забавили разглеждането на документацията преди да направят своите забележки по нея, като междувременно са поискали тя да им бъде изпратена повторно, след наводнение в сградата през ноември миналата година.

Постът на народния представител завършва така:

"За 4.7 километра път правителството на ГЕРБ е подписало договор за строителство за близо 57 млн. лева с ДДС. Това прави по над 12,1 млн. лева на километър. Средствата са от държавния бюджет. По договора на ГЕРБ срокът за строителство на пътя е 18 месеца или до средата на 2022 г.

Изпълнените към момента строителни дейности на обекта са над 70%.

За строително-монтажните работи е издадено Разрешение за строеж № РС-106 от 09.12.2020 г. Предстои издаване на разрешения за строеж (и влизането им в сила) за изграждане на следните инженерни мрежи:

"Реконструкция на ел. провод 20 kV "Житарово";

"Реконструкция на водопроводи";

"Реконструкция на т.т. и оптични кабели";

"Улично осветление".

Изпълнител на строително-монтажните работи е "Пътстрой ВДХ" ЕАД по договор № РД-33-8/21.10.2020 г. Стойността му е 57 025 630,16 лева с ДДС. Подписано е допълнително споразумение 53-00-6884/12.07.2021 г. за преобразуване на дружеството "Пътстрой Бургас" ЕООД в "Пътстрой ВДХ" ЕАД.

Строителният надзор е възложен на Обединение "Бургас 2020", с участници: "Пътконсулт 2000" ЕООД, "ЕН АР Консулт 2000" ЕООД и "ТРИ ЕС" ЕООД. Техният договор е № РД-36-11/08.10.2020 г. за 673 200 лева с ДДС".

Обществената поръчка за избор на изпълнител и на надзор на обекта бе обявена от Агенция "Пътна инфраструктура", а изпълнението се реализира със средства от бюджета на АПИ.

*Снимките са публикувани във фотогалерията под текста.

Галерия