От 150 кандидати ще редим листа за ЕП, каза Николай Тишев (в средата). Снимка Лина Главинова

От 150 кандидати ще редим листа за ЕП, каза Николай Тишев (в средата). Снимка Лина Главинова

Националният съвет на БСП може да не одобри кандидат за кмет, издигнат от местна структура, но не може да ни наложи кой да бъде той. Това каза бургаският депутат от коалиция "БСП за България" Николай Тишев в отговор на журналистически въпрос. Повод за коментара му станаха имената, които "се въртят" в публичното пространство за евентуални кандидати на БСП за предстоящите местни избори.

"И нашите членове като мен са шокирани от това, което се появява в публичното пространство. Тепърва ще се обсъждат кандидати за кметове. Партията ни ще има такъв", коментира и общинският председател на червените в Бургас Живко Господинов. Ако БСП не успее да придума подходящ канидадат, по устав общинският лидер трябва да бъде издигнат за кандидат за кмет.

Преди местните избори обаче, червените трябва да наредят листата си за Европейския парламент. "Структурите ни по места издигат различни кандидатури и на депутати, и на общинския ни председател. Със сигурност ще има около 150 имена и ще трябва да се прецезира от тях 16, без водача на листата, които ще участват на предстоящите избори през май", допълни Тишев.

От 23-ти до 26-ти май в страните членки на Европейския съюз ще се проведат изборите на Европейски парламент. Гласуването в България ще бъде на 26-ти май.