Въпреки ситуацията с Ковид 19 в Конгресния, научно-изследователски център вече се проведоха редица мащабни събития

Въпреки ситуацията с Ковид 19 в Конгресния, научно-изследователски център вече се проведоха редица мащабни събития

Без поет и неизпълнен ангажимент. Така може да бъде определена работата на бургаските депутати от ГЕРБ през мандат 2017-2021 г. Инфраструктура, образование, екология, енергийна ефективност са само част от секторите с реализирани проекти, променили облика и качеството на живот в област Бургас.

Доизграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг бе сред най-важните каузи на бургаските депутати. Последният етап от мащабната реконструкция приключи през юли 2020 г. с изграждането на обходния път на Поморие, който е на стойност 20.6 млн. лв. Така се финализира ключов инфраструктурен проект за областта. Той дава тласък на туризма, облекчава трафика и води до намаляване на пътно-транспортните произшествия.

Разкриване на структури в Бургас на водещи университети, привличане на млади хора от други градове и достъп до качествено образование. Това е възможно след откриването на два филиала в морския град. Факултет по медицина към университет "Проф. д-р Асен Златаров" отвори врати през 2019 г. и работи на пълен капацитет, тази година в него се обучават 80 магистри, специалност "Медицина". В него се подготвят лекари за нуждите на региона и страната в модерно оборудвани помещения.

Студенти от цялата страна избират Бургас благодарение на открития филиал на Художествената академия в Магазия 1. През септември 2020 г. стартира третата академична година с 88 студенти редовно обучение, 84 бакалаври и трима магистри.

По-ниски сметки за отопление, спестени вредни емисии, подобрен вид на сградите, комфорт за обитателите им. Това са част от ползите от санирането - програма, която подкрепяха и по която работиха бургаските депутати от ГЕРБ. Националната програма за енергийна ефективност в област Бургас е обхванала 236 сгради, от тях в община Бургас са 200 блока с близо 40 000 живущи. По ОП "Региони в растеж" за 2014-2020 г. бяха одобрени 91 сгради, завършени са близо 53 до момента. В очакване на рестарт на Националната програма за саниране са жителите на още 132 блока с вече сключени договори с Община Бургас.

Стартира и заложеният най-голям проект за рехабилитация и разширение на ВиК мрежата на Бургас. През юни 2020 г. министър Емил Димитров подписа лично в града договор по ОП "Околна среда" (ОПОС). Инвестицията е за 459.3 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323.7 млн. лв. 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 – по-добро водоснабдяване. Нови системи ще има в 13 агломерации - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. В момента ВиК дружеството е обявило обществени поръчки по изпълнение на проекта.

Сред поставените цели на депутатите от ГЕРБ-Бургас бе и подобряване качеството на въздуха. Бяха приети Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2024 г. и Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха в България до 2030 г. Важен проект  в изпъление е Програма LIFE "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" в община Бургас. Чрез подмяна на старите печки на твърдо гориво бяха монтирани безплатно 74 отоплителни уреда за 89 бургаски домакинства до момента.

Поредно изпълнено обещание е откриването на Конгресния, научно-изследователски център в Бургас, Впечатляващата сграда в Зоната за обществен достъп е с 2 зали с близо 800 места, оборудвани с най-модерна техника. С Конгресния център Бургас днес може да бъде домакин на национални и международни събития от различен характер. Инвестицията е за 13,6 млн. лв.

Единствената зала в страната за провеждане на лекоатлетически състезания от най-висок ранг да бъде в Бургас. Това обещаха през 2017 г. бургаските депутати от ГЕРБ. Изграждането на многофункционална зала "Арена Бургас" вече приключва. Освен различни спортни турнири, в нея ще се провеждат мащабни концерти и културни събития. В основната зала ще има 7000 седящи места, с опция да бъдат увеличени до 12 000. Сградата е съставена от 3 блока с различни помещения, кафенета, паркинги на 3 нива, фитнес и др.

Галерия