Логиката в промените е всички да бъдат равнопоставени, каза депутатът Димитър Бойчев

Логиката в промените е всички да бъдат равнопоставени, каза депутатът Димитър Бойчев

Даваш стаи или апартаменти за гости без да е нужно да искаш съгласието на съседите си. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма. "Предлагам идеята "собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем да имат съгласието на поне 50% от съседите в блока за настаняване на гости" да отпадне от законопроекта. По време на дискусията в Комисията по туризъм стана ясно, че това ще е пречка за регистрационния режим на местата за настаняване. Логиката в промените е всички да бъдат равнопоставени, да няма сив сектор и да се стигне до опростен режим на регистрация", заяви от трибуната на Народното събрание бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев.

Бургаският депутат обърна внимание и на акцент в Закона за туризма акцент, поставен върху Общинските съвети – как те да погледнат по-сериозно върху развитието на националните курорти в териториите им. "Подчертавам, че не става въпрос за увеличаване на данъците. Националните курорти, намиращи се в общините, формират голяма част от бюджетите им. В тях няма постоянно живеещи жители и те не са толкова атрактивни като избиратели на съответната община и кмет. Промените са опит за повече внимание от страна на кметовете и Общинските съвети да се реинвестират средства в курортите. Защото те са емблемата на туризма не само на конкретната община, но и на държавата", заяви Бойчев по време на разискванията на второ четене за Закона за туризма.

Той, като член на ресорната комисия в парламента, коментира още, че няма как да се реинвестира целия приход от националните курорти. Но е важно част от тези постъпили финансови средства да се вложат, за да се поддържа инфраструктурата, озеленяването, осветлението и други дейности.

"Като вносител, искам да бъдем по-категорични, не става дума за децентрализация. Националните курорти не са много, туристическият данък се акумулира на 100% от тези общини, данък "сгради" също. Това формира голяма част от бюджета на общините. Големите проекти като пречиствателни станции, ВиК инфраструктура се ще продължат да се осъществяват от държавата, което е факт", допълни Бойчев.

Със законопроекта се прие изискване Общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма в общината. В програмата за реализация на общинския план за развитие се включва самостоятелен раздел с програма за развитие на туризма. Курортите ще бъдат обявявани за национални с решение на правителството по предложение на ресорния министър. След окончателните промени държавните курорти ще имат по-добра възможност да се развиват като туристическа дестинация.