Фестивалът се провежда за 28-ми път във Варна. Снимка Архив Черноморие-бг

Фестивалът се провежда за 28-ми път във Варна. Снимка Архив Черноморие-бг

Десет ансамбъла от Армения, Аржентина, Башкирия, Грузия, Колумбия, Испания, Словакия, Северен Кипър и България ще участват в 28-то издание на Международния фолклорен фестивал "Варненско лято". Проявата минава под мотото "Заедно днес и завинаги. Да останем приятели". Организатор на събитието е Община Варна, а българското участие е представено от фолклорния ансамбъл "Варна" при народно читалище "Христо Ботев" и ансамбъла за народни песни и танци "Одесос" при Областна дирекция на МВР-Варна.

Програмата започва на 28-ми юли от 19.00 часа с традиционното колоритно шествие на танцьорите, което ще премине от площад "Независимост" до входа на Морската градина. Финалът е на 1-ви август от 21.00 часа в Летния театър, с галаконцерт на участниците. Във всяка от фестивалните вечери ансамблите ще участват с програма от 19.00 часа на сцена "Раковина" и от 21.00 часа в Летния театър. Съпътстващи концерти са предвидени в курортния комплекс "Златни пясъци" от 20.30 часа на 29-ти и 30-ти юли, както и в район "Владиславово" - от 20.00 часа на 31-ви юли. Всички прояви са с вход свободен.
Досега в рамките на МФФ "Варненско лято" на сцената на Летния театър са танцували над 10 000 изпълнители от 49 държави - от Европа, Азия и Америка. Фестивалът е член на Европейската фестивална асоциация, както и на Асоциацията за фолклорни фестивали член на ЮНЕСКО.