Музеят в Дебелт ще посреща посетители от 18.00 до 24.00 часа на 14-ти май при вход свободен. Снимка Архив Черноморие-бг

Музеят в Дебелт ще посреща посетители от 18.00 до 24.00 часа на 14-ти май при вход свободен. Снимка Архив Черноморие-бг

Националният археологически резерват "Деултум - Дебелт" посреща посетители в най-дългата нощ на музеите. Инициативата "Европейска нощ на музеите" ще се проведе на 14-ти май.

Дълга нощ на музеите е културна инициатива, която започва да се провежда от 1997 г. в Берлин, а впоследствие намира отзвук и продължение в други европейски градове: в Париж, под името Бяла нощ, в Амстердам като museums-n8, в Познан и други полски градове като Нощ на музеите.

В България такова събитие се провежда за първи път в Пловдив под името Нощ на музеите и галериите, като началото е поставено на 30 септември 2005 г., a oт следващата година инициативата се провежда и в София, където тя ежегодно се случва през май.

След двугодишно прекъсване, заради пандемията, инициативата се завръща. Началото в НАР "Деултум - Дебелт" ще бъде дадено тази събота, 14-ти май, от 18.00 часа с изпълненията на очарователната млада цигуларка - Олга Дойкова от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. След това ще бъде открита изложбата с плакати на студенти от филиала на Националната художествена академия в Бургас. А Държавен куклен театър - Бургас ще изнесе представлението "Капитане, капитане".

Музеят ще бъде отворен при вход свободен до 24.00 часа на 14-ти май.

Галерия