Тази неделя жителите на седем населени места ще имат право да гласуват на местния референдум. Снимката е илюстративна

Тази неделя жителите на седем населени места ще имат право да гласуват на местния референдум. Снимката е илюстративна

Община Несебър трябва да осигури възможност за честен вот в деня на референдума. Сигналите за заличаване на адресната регистрация на близо 200 души, непосредствено преди референдума, са смущаващи. Особено след като вече има съдебно произнасяне за спиране на предварителното изпълнение на някои дерегистрации. Това заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев.

Тази неделя, 28-ми февруари, ще се проведе реферердум, на който жителите на Обзор ще отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор, състояща се от населените места - Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница?". В допитването ще участват жителите на седем населени места.

"Темата е такава, че всяко чуждо мнение би било излишно и дори нахално. Местните жители сами трябва да преценят дали промяната на дългогодишното статукво ще бъде в техен интерес", смята Бойчев. Според него обаче, има опит за подвеждане са твърденията, идващи от Община Несебър, за парите, които отиват от общинския център към Обзор. Голяма част от милионите, за които се говори, са от делегираните бюджети на държавата. Независимо как се казва общината правителството ще отпуска тези средства. Те не идват от бюджета на Община Несебър. Затова твърденията за "дупки в бюджета" на евентуалната самостоятелна община са неоснователни.
Както и преди съм казвал, като жител на Несебър, и аз имам своите резерви към разделяне на общината. Но никой няма право да смущава вота на местните хора, нито пък да се опитва да ги манипулира с неверни числа и внушения.

Не е тайна, че за жителите от Обзор разстоянието от града до общинския център е изпитание от години, особено през летния сезон.

"А що се отнася до общинските инвестиции в Обзор и селата – темата е болна. Нямам среща с местни жители, в която да не се повдига липсата на реинвестиции от страна на Община Несебър. През периода от 1 юни до 15 август, пренощувалите туристи в Обзор са десетки хиляди. Основната част от тях са български граждани. Гости на града имаше и до средата на септември м.г. През последните години Обзор се разви като черноморски район с леглова база от висока категория. Местата за настаняване се обновиха и увеличиха. Този напредък реално реализира и голяма част от приходната част от бюджета на Община Несебър. Сега местните хора искат сами да насочват, по приоритети, тези средства. Защото докато легловата база растеше, инфраструктурата остаря, амортизира се, а на места дори липсва. Видно е, че в града не се реинвестира адекватно. Проблемите на Обзор са сходни с тези на всички населени места в общината.  Както се казва в старата българска поговорка "От хубавото никой не бяга!". Пожелавам на жителите на Обзор, Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница да могат да упражнят спокойно своето право на глас и да вземат най-доброто за тях решение", заяви още Бойчев.