Срещата бе по инициатива на мисията, която е изпратила експерти и десетки наблюдатели у нас. Снимка ГЕРБ - Бургас

Срещата бе по инициатива на мисията, която е изпратила експерти и десетки наблюдатели у нас. Снимка ГЕРБ - Бургас

"Имаме сериозни притеснения за нормалното провеждане на изборния ден. Категорични сме, че една машина в секция е крайно недостатъчна за избирателите". За това сигнализира областният председател на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев пред Тана де Зулуета – ръководител на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България. Той обсъди с нея предстоящите избори на 11 юли, както и политическата платформа на ГЕРБ. На срещата присъства и Ивелина Василева, министър и депутат в предходни мандати на управление. Срещата бе по инициатива на мисията, която е изпратила експерти и десетки наблюдатели у нас.

Бойчев, който е и кандидат за народен представител, коментира, че по Черноморието има много големи секции, някои от тях с увеличен брой гласуващи заради летния сезон. "Това е естествен процес, но също се очертава като проблем. Ще има периоди от деня със струпване на хора, а съм категоричен, че по-малко от 2 минути няма как да гласува човек", допълни Бойчев.

Областният лидер на ГЕРБ подчерта, че през април, когато хората са гласували машинно или с хартиена бюлетина, не е имало нито една жалба за обективност на изборите. "Това бързане да се приемат промени в ИК от 45-ото Народно събрание лиши хората от право на избор, което е в основата на доверието в изборния процес. За да няма съмнения за субективизъм, е нормално да сравним хартиен резултат със софтуер. Това обаче няма как да се случи".

Ивелина Василева посочи, че би било желателно ЦИК да предприеме по-мащабна информационна кампания за машинния вот. „Притесненията са  най-вече сред възрастните хора, някои споделят, че не знаят как точно се използва електронното устройство, други се притесняват да не допуснат грешка. В момента тече активна разяснителна кампания, инициирана от ГЕРБ-Бургас в тази посока. По време на срещи, както и на откритите ни приемни чрез таблет с приложение демонстрираме стъпка по стъпка процеса на гласуване“, допълни Василева.

Димитър Бойчев обсъди с Тана де Зулуета протичащата предизборна кампания. "Залагаме най-вече на срещи с хората. Имаме регионална програма и проекти в нея, които ще подкрепят развитието на Бургас и областта. За съжаление, служебното правителство се държи като предизборен щаб на един кандидат-президент. Министрите се вживяват в ролята на съдии, разследващи. България е правова държава, ако има съмнениия за нарушение, има достатъчно институции за сезиране. Досега не сме имали такова разделение на нацията".

Ивелина Василева дискутира още с ръководителя на мисията ролята на жените и тяхното място в политиката на ГЕРБ. "ГЕРБ е партия, която дава възможност на жените да имат сериозно присъствие в политиката. Дамите представят партията на различни нива – в законодателната и местната власт, излъчила е много жени министри и такива на ръководни постове в различни институции в изпълнителната власт", каза гя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!