Димитър Луджев представи книгата си пред своите съграждани в Бургас. Снимки Лина Главинова

Димитър Луджев представи книгата си пред своите съграждани в Бургас. Снимки Лина Главинова

Димитър Луджев събра двугодишния преход в 1245 страници на двутомника си "Преходното време. Личности. Идеи. Събития". Роденият в Бургас политик, вицепремиер в периода 1990-1991 година представи книгата пред своите съграждани. Морската премиера бе броени дни след тази в София и след историческата дата - 10-ти ноември, когато се навършиха 30 години от началото на прехода.

"Това е книга за близкото минало и бъдеще, когато идното поколение ще се връща към фактологията и ще я преработва. Това не е мемоарно съчинение. Книгата е логично и тематично продължение на предишната му книга "Революцията в България". Тя обхваща период от само две години като започва от формирането на правителството на Димитър Попов до идването на Жан Виденов (лидер на БСП и бивш министър-председател б.а.)", каза доц. д-р Михаил Груев - директор на Държавна агенция "Архиви" при представянето на книгата в книжарница "Хеликон".

"Това беше велико време, което ние не можем да оценим. На никого тогава не се отваряше устата за думата революция. Александър Лилов (бивш лидер на БСП б.а.) измисли думата промяна, като се мотивира, че няма да се сменя системата, а тя ще бъде променена и те ще останат на власт. А СДС говореше за смяна на системата", каза Димитър Луджев. В книгата си той използва факти, документалистика, интервюта на политици, които са участвали активно в процесите в началото на 90-те години на миналия век. "Опитах се да обърна с канавата синьо-червената мъгла, да покажа сини и червени реформатори, които са забравени днес. Книгата е един документален разказ с елемент на екшън, защото времена бяха такива", допълни авторът.

Галерия