Ако искаме да разширим подкрепата си от съседните общини, трябва да се работи в малките населени места, смята Димитър Найденов. Снимка Черноморие-бг

Ако искаме да разширим подкрепата си от съседните общини, трябва да се работи в малките населени места, смята Димитър Найденов. Снимка Черноморие-бг

"Винаги сме готови да бъдем в опозиция. Но новата заявка, с която влизаме в този парламент е, че сме готови да поемем политическа отговорност като участие в едно бъдещо управление, но не с партиите на статуквото т.е. управление с наш мандат, управление с мандат на някоя от партиите на протестите", каза пред "Черноморие" Димитър Найденов - депутат в 45-то Народно събрание от коалиция "Демократична България - Обединение" и кандидат за народен представител на предстоящите извънредни парламентарни избори, които ще се проведат на 11-ти юли.

Вотът през лятото ще бъде по нови правила. Това гласят промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани в най-краткия живот на български парламент. Съгласно тях, гласуването в сексии с над 300 избиратели ще бъде само машинно, а в секции с до 300 гласоподаватели - само с хартиена бюлетина. До използването на хартиена бюлетина може да се прибегне само в случаи разписани в Изборния кодекс и те са свързани с невъзможност за гласуване с машина.

"С оглед на краткия живот на Народното събрание, за който ние бяхме изначално убедени, че ще бъде такъв, дадохме приоритет на две неща – новия Изборен кодекс с оглед на това да се гарантира максимална честност и прозрачност на предстоящите предсрочни избори, за да може гражданското общество да бъде максимално легитимно представено в следващия парламент и от друга страна - неосъществената от нас инициатива за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура. Не ни стигна технологично време. Този наш законопроект беше приет в комисия, но не можа да се гледа в пленарна зала. Това е наша първа задача в 46-то Народно събрание. Това са двете най-ярки бухалки на мафията във властта", коментира решенията на 45-то Народно събрание Димитър Найденов.

Според него, падането на тавана за разкриване на брой секции в чужбина не е в плюс за партия "Движение за права и свободи" и не отваря широко ножицата, така че да се сформират основно секции с до 300 избиратели, за да се гласува там с хартиена бюлетина. "Цифрите показват, че при премахване на тавана при броя на секциите най-голямото увеличение е при секциите във Великобритания, където вече има 86 секции към 19 май, в Турция са 57, 45 в САЩ. Ако всички тези секции са с под 300 избиратели, няма да има бум на гласували. Имаме огромно увеличение във Великобритания, Европа и САЩ и това ще отключи избирателна активност, която ще претопи контролирания вот в България и този в съседна Турция. Целта ни е да стимулираме огромния брой български граждани в чужбина, като по този начин ще неутрализираме до голяма степен купения вот най-вече сред малцинствата", смята Найденов.

По време на редовните избори през април голяма част от секциите в чужбина бяха разкрити във фризьорски салони, в магазини, които се държат от българи. Причината е, че посолствата на страната ни нямат възможност да разкриват в сградите си всички секции. Това означава, че сега, на тези места трябва да бъде гарантирана защитата на машината, чрез която ще се гласува.

"Това се гарантира от членовете на комисиите. Във Великобритания и САЩ има върховенство на закона и правовия ред е установен, и гарантира честността на изборите и процесите, които ги съпътстват. За разлика от секциите в България, тези в чужбина имат една особеност и тя е, че служебният министър ще има право да посочва по един свой представител във всяка една секция. Това ще гарантира в по-голяма степен присъствието на един независим наблюдател, който да следи за някакви злоупотреби. Този човек, който е държавен служител, ще защитава интереса, който има всеки един служебен кабинет, а именно да организира честни и прозрачни избори", смята Димитър Найденов.

Въпреки очакванията на "Да, България" (Димитър Найденов е член на партията б.а.), която е основната движеща сила в коалицията "Демократична България - Обединение" (другите две са "Демократи за силна България" и "Зелено движение" б.а.), на последните избори на 4-ти април гласовете от чужбина отидоха при партията на Станислав Трифонов - "Има такъв народ". Коалицията остана втора.

"Миналият път останахме втори. Ние сме пак с много добри позиции. Много е възможно този феномен да се повтори отново. Причината ние да бъдем изместени от водаческото място е телевизията 7/8, с която разполага партията на Слави Трифонов като един много силен инструмент.

Ние сме партия, която се издържа изцяло от членски внос, от дарения. Нямаме дори идея да притежаваме телевизия, защото това е скъпо удоволствие. Слави Трифонов си го позволява. Така той стига дори в чужбина и хората го гледат, и оттам се информират. И когато хората гледат националните телевизии, а там пускат Борисов, пускат 7/8 и там виждат Трифонов, и си казват: "А ето я алтернативата". На този прост ефект се дължи голямата подкрепа, която получава партия "Има такъв народ" в чужбина. Докато ние разчитаме нашите симпатизанти да се информират за нас от нашите медии и канали, които са основно във фейсбук", допълва бургаският кандидат за народен представител.

Въпреки че не разполагат със собствени медии, от коалицията и в частност партията на Христо Иванов - "Да, България" се ползват от благоразположението на изданията на Иво Прокопиев, сред които са "Капитал" и "Дневник".

"Те не са наши издания. Те са позитивно настроени към нас, защото изпълняват доста успешно ролята си да са опозиционни медии. Ние сме първата реална опозиционна политическа формация от години и сме били припознати от медиите на "Икономедиа" и те са ни отразявали положително, но това е вследствие на нашата ясна опозиционна политика, която съвпада с позиционирането на медията като опозиционна", допълва Найденов.

Предишната предизборна кампания се проведе в сериозна пандемична обстановка и поради това голяма част от изявите на партиите и кандидатите за народни представители бяха в социалните мрежи. Сега времето и разхлабването на мерките предопределят различна кампания.

Димитър Найденов сега ще пътува повече до по-малките населени места и общините от областта, за да търси и по-широка подкрепа за листата на коалицията. Подкрепата за тях е ясно изразена в Бургас и по-конкретно в централна градска част. "Това е ясен знак, че ако искаме да разширим подкрепата си от съседните общини, трябва да се работи в малките населени места. Партията ни е сравнително млада, от 2017 година. Вече създаваме организациии в Царево, Карнобат, Айтос, Поморие, Созопол и Несебър. Усеща се едно оживление, един значителен интерес към нас като политическа алтернатива и много хора, които не са били сигурни дали могат открито да заявяват политическите си пристрастия видяха, че досегашния режим е в процес на разпад и отхлабва примката около шията на гражданското общество, хората се чувстват по-комфортно и изразяват подкрепата си за нас", обяснява процесите Найденов.

Коалиция "Демократична България - Обединение" и в частност "Да, България" разчитат на гласовете на образованите гласоподаватели. Профилът на техните избиратели е - по-млади и не толкова млади хора, които живеят предимно в по-големите градове. "Това е още един повод да съсредоточим усилията си в малките населени места. До скоро ние не бяхме отразявани добре от големите телевизии, хората не бяха чували за нас, а тези, които чуват за нас от социалните мрежи живеят в по-големите населени места. Хората от малките селца и градчета дори и по-голяма част от възрастното население не ползват фейсбук и не знаят как да достигнат до нас. Но сега, присъствайки в 45 Народно събрание, и получавайки медийно отразяване в БНТ и в големи национални телевизии, хората ни забелязаха, започнаха да се интересуват и а търсят в кои издания имаме по-голямо присъствие, и усещаме прилив на подкрепа", допълва Димитър Найденов.

Според него, съвсем логична е прогнозата, която дават социологическите агенции за коалицията - 12% от гласовете на предстоящия вот. "Имаме амбициите да дишаме във врата на БСП. В нашите по-оптимистични прогнози ние се целим дори в 15% подкрепа. На местно ниво в Бургас се борим за две места", каза още бургазлията. На предишните избори през април коалицията имаше един свой представител в 45-то Народно събрание.

За разлика от предишната кампания, която беше изградена на принципа анти ГЕРБ и противопоставяне, сегашната ще бъде позитивна.

"На хората не им е добре да им се говори за анти и за противопоставяне. Ние сме сериозна политическа формация. Нашата цел за явяване на тези избори е за влизане в управлението, за да се прокарват политиките, които сме заявили ясно в нашата предизборна кампания, а именно – съдебна реформа, ударна модернизация на държавата, електронно управление, дигитализация, борба с корупцията.

По отношение на кампанията през март беше правилно да се говори за недостатъците на ГЕРБ, да се посочват всички явни знаци, които изобличавахме като корупционния модел на управление и това постигна своите цели, след като стана ясно, че Бойко Борисов повече на власт няма да бъде. Той е трайно изваден от властта. Дори като първа политическа сила не успява да създава кабинет. Той е токсичен и никой не иска да работи с неговата политическа партия. Може би Борисов получи най-сетне, след 10 години, урок, че не печели избори този, който събере най-много гласове, а този, който събере достатъчно гласове, за да управлява. Бойко Борисов не беше победител, защото не успя да състави кабинет", допълни Димитър Найденов.