Сред засегнатите сфери в бюджета на Общината ще бъде и културата, каза кметът на Бургас Димитър Николов (вляво). Снимка Авторът

Сред засегнатите сфери в бюджета на Общината ще бъде и културата, каза кметът на Бургас Димитър Николов (вляво). Снимка Авторът

Бюджетът на Община Бургас за настоящата година ще бъде консервативен. Общинските приходи ще бъдат с 8 млн. лева по-малко. Сигурен съм, че ще има недоволни, заради намаляване на средствата, но такива са обстоятелствата, каза в отговор на въпрос на "Черноморие" кметът на Бургас Димитър Николов.

Макро рамката на проекта за бюджет на Общината за настоящата календарна година е почти готов. Най-засегнати от него ще бъдат сферите на спорта и на културата, както и строителните дейности. Ще бъде намален броя на улиците, които ще бъдат включени в капиталовата програма за ремонтиране. Причината за това е пандемията с COVID-19, която засегна и финансовата стабилност на общините в цялата страна, в това число и морската общината.

"Приоритетни ще ни бъдат социалните дейности и образованието", категоричен е кметът Николов.

През изминалата 2020 година бюджетът на Общината, гласуван на сесия на ОбС, бе с размер - 305 942 777 лева. 117 704 000 лева - средствата за държавните делегирани дейности, 124 850 000 лева - приходите от дейностите с местно значение, индикативните разчети възлизаха на 39 099 000 лева. Заради пандемията обаче изпълнението му не бе в гласуваните в началота на миналата година параметри. Наложи се да бъдат правени корекции и намаляване на разходите, заради по-малките приходи.

Освен с по-малко собствени средства, за да се справи с последствията от кризата, Община Бургас предприе и съкращаване на служители. 10% съкращение обхваща администрацията и служители в общински дружества.