Свободното движение на хората под карантина е нарушение, каза кметът Димитър Николов (вляво). Снимка Лина Главинова

Свободното движение на хората под карантина е нарушение, каза кметът Димитър Николов (вляво). Снимка Лина Главинова

Най-голямата заплаха за Бургас са хората под карантина. Те са 74 на брой. Ние не сме ги изследвали, не знаем дали са болни. Голяма част от тези хора не спазват карантината. Това е най-големият риск в общуването с нас и с техните близки и познати, каза кметът на Бургас Димитър Николов след заседание на Общинския кризисен щаб във връзка с разпространението на корона вирус.

В цялата страна бе въведено извънредно положение, което е в сила до 13-ти април. Хората, които се влизат в България от страни, където има висок процент заболели от корона вирус - Китай, Иран, Южна Корея, Италия, Испания трябва да останат под карантина у дома за срок от 14 дни. Народното събрание гласува строги мерки за нарушаващите карантината - до 5 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева.

"Създаваме екип от хора, които всеки ден да звънят по телефона на хората, които са под карантина. В случай, че се установи, че лицето не е на адреса, който е посочил в декларацията, че ще обитава по време на карантината ще се търси съдействие от Областна дирекция на МВР. Тези хора ще бъдат издирвани и връщане обратно в домовете им", каза още кметът Николов.

Ако лицето, което се е върнало от рискова страна и е под карантина у дома си, близките му, които са там също попадат под карантина. "Тяхното свободно движение по улиците и общуване, имаме информация за семейни тържества и сбирки, е нарушение на условията на карантината", допълни кметът Николов.

Той очаква конкретния текст, касаещ мерките за хората, които са под карантина. Ще бъдат отпечатани брошури и стикери, които ще бъдат разлепени на входовете на блоковете, в които живеят хората, които са под карантина.

31 са случаите на заразени с корона вирус в София, Габрово и Плевен. Двамата от тях са - мъж и жена, починаха. В Бургас няма установен нито един случай на заболял с вируса.