Dinozavri

Dinozavri

Динозаври тръгват по улиците на Бургас

и атрактивен вид, те със сигурност ще впечатлят и развеселят малки и големи и ще оставят незабравими емоции, връщайки ни хилядолетия назад. Нашествието на праисторическите животни е част от програмата на фестивала "Включи града" (www.vkluchigrada.com). 

Уличният спектакъл "Динозаври" ще бъде представен от една от най–изявените съвременни артистични трупи в Европа – "Close Act" от Холандия. Те гостуват за първи път в Бургас, след редица участия в почти цяла Европа, Канада, Бразилия, САЩ, Мароко, Индия и др. 

И тази година програмата в сегмент "Пърформанс" на фестивала "Включи града" е изключително интересна и разнолика – освен нетрадиционни  улични представления, тя ще ни предложи "програма на свещи", куклен театър на открито, танцови спектакли - общото между всички тях е, че излизат от традиционните зали и премахват границата между артисти и публика.

Специално подготвени за тазгодишното издание на "Включи града" са танцовите спектакли "Не е за мен" и "La Somnambula". Те ще се играят на свещи, в зала "А.Г.Коджакафалията" в културен център "Морското казино" на 22 и 23 март от 21.00 часа.

"Не е за мен" е по идея и в изпълнение на добре познатия сред европейската танцова гилдия Томаж Симатович (Австрия/Словения). Неговото присъствие ще предостави възможност на бургаската публика да се докосне до най-модерните тенденции от световните танцови сцени и да се почувства съпричастна със съвременната европейската култура. 

Хореограф и изпълнител на спектакъла "La Somnambula" е Галина Борисова. Тя е сред доайените на съвременния танц в България и е един от  най-признатите международно български хореографи.

Интерактивен пърформанс, в който границите между участници и зрители ще бъдат изцяло заличени, е подготвен специално за тазгодишното издание на феста от един от най–изявените бургаски хореографи Петя Стойкова, заедно с танцова формация "Дюн" и "Бляк стайл". Те ще предизвикат публиката да се включи в едно мащабно танцово приключение из алеите на Морската градина.

И тази година организаторите на "Включи града" са помислили и за най–малките любители на изкуството. Малчуганите ще се радват на куклени представления, които ще бъдат представени на любимата на поколения Стена на приказките в Морската градина на 23 и 24 март (събота и неделя) от 15.30 часа. В съботния следобед бургаският Куклен театър ще забавлява с постановката "Магазинче за цветове" под режисурата на Мария Банова и сценографията на Крум Крумов. В неделя, трупата на театър "Три" ще потопи мъниците в 15 музикални етюда, които рисуват пъстротата на света в картини, характерни за разлчини нации. Представлението е режисирано от Христина Арсенова, а сценографията е по идея на Емилиана Тотева.

Пълна информация за събитията, включени в програмата на фестивала може да намерите на сайта www.vkluchigrada.com. Всички събития са с вход свободен. 

Фестивалът "Включи града" се организира от  Община Бургас в рамките на проект "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Фестивалът "Включи града" е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за "Европейска столица на културата 2019 г.".