DSC_3058

DSC_3058

Диян Димов: Круизните кораби ще плащат с 15% по-малко на Морска гара - Бургас?

- Дейността по обслужването на пасажерските кораби е съвместна с няколко дружества - частни и държавни. Комплексно са ангажирани служители и работници на "Пристанище Бургас" ЕАД , държавно предприятие "Пристанищна иинфраструктура", "Пилотска станция Бургас", влекачните компании "Портфлот Бургас" и "Бургас таг сървиз", корабни агенти, Гранична полиция, Митница Бургас, туристически фирми и др.
- Каква цена е договорена за всяка услуга, която предлагат тези звена?
- Общата цена за обслужване на кораби в пристанище се нарича дисбурсмент. Тя е съвкупност от таксите и ценовите услуги предлагани от различните участници в пристанищната дейност, които както отбелязах са няколко. Дисбурсментът включва цените на услугите на пристанищния оператор (цена за обработка на пасажер), такси на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (тонажна, канална, кейова, светлинна, екотакса), пилотски услуги, маневрени влекачни услуги, швартови услуги, агентийски, спедиторски, туристически и други. Не е в компетенциите на "Пристанище Бургас" ЕАД да коментира цените на услугите на останалите участници в обслужването на пасажерските кораби. Цената  на "Пристанище Бургас" ЕАД за 2015 година за обслужването на един пасажер е 5 евро, като същата се редуцира с решение на Съвета на директорите спрямо  предходната 2014 година, когато беше  6 евро на пасажер.
- Колко е крайната сума, която ще плаща пасажерски кораб, който влиза в пристанището? 
- Трудно може да се каже с точност каква е крайната цена, която плаща един пасажерски  кораб, тъй като в нея са включени такси и цени и на други дружества освен на "Пристанище Бургас" ЕАД. Крайната сума също така зависи от дължината на кораба, неговия бруто регистър тонаж, броя на пасажерите, престоя в  пристанището. Така дори и ако става дума за един и същи круизен кораб, който акостира на едно и също пристанище, с един и същ престой - крайната цена, която ще заплаща ще е различна в зависимост от броя на пасажерите.
- От кога влизат в сила новите тарифи?
- Що се отнася до таксата на "Пристанище Бургас" ЕАД  за обслужването на пасажери от 5 евро то тя е в сила от началото на тази година.
- Става ли така порт Бургас конкурентноспособен на пристанищата в Констанца и Добровник?
- Пристанищата в Констанца и Дубровник са стари и известни дестинации, които са се утвърдили във времето. Бургас е нова круизна точка и тепърва трябва да се наложи на пазара, да си извоюва авторитет и не на последно място да предложи атрактивни условия за привличане на круизните кораби. Едно от тези условия несъмненно е и цената. Именно за това, с цел развитие на пасажерската дейност, след подробни анализи на нивата на конкурентните пристанища дружеството намали цената за обслужване на пасажери от тази година. Стремежът на всички участници в обслужването на пасажерските кораби е да предложим добри условия за привличането на повече круизни компании.
За това в края на 2014 година по моя иницатива и по инициатива на кмета на община Бургас Димитър Николов бе организирана работна среща за обсъждане на резултатите от круизния туристически сезон. На нея присъстваха представители на Областна администрация Бургас, Община Бургас, държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", изпълнителна агенция "Морска администрация", Влекачни маневрени компании, Пилотска станция Бургас, агентийски компании и туроператори. Целта на срещата бе да се направи анализ на резултатите от дейността на Морска гара – Бургас след края на първия круизен сезон. Анализът на резултатите от сезон 2014 показва, че в  Бургас са обслужени 27  круизни кораба с близо 42 000 пасажера, като общо са реализирани над 3 млн лева приходи. Освен кризисната ситуация в черноморските  региони на Украйна и Русия, притеснително за круизните корабни оператори се оказа и крайната цена (дисбурсмента) за обслужване на този вид кораб. Същият се отчита, като доста по-висок в сравнение с конкурентните пристанища в Черно море. В тази връзка  решихме да обединим усилия за намаляване на цените на услугите на всеки един от участниците, така че крайната цена, която ще заплащат в бъдеще пасажерските кораби, които акостират на бургаското пристанище да бъде конкурентна. Като резултат от срещата е и подписването на  протокол за общи действия. Към момента отговорно мога да потвърдя и реална оптимизация (намаление) на общото ценово ниво (дисбурсмента) с над 15 % . 
- Кога е първото за годината изложение за договаряне на круизи и къде?
- Бъдещо развитие на пасажерските превози, капацитета и възможностите на "Пристанище Бургас" ЕАД ще бъдт представени първо на международното круизно изложение "Seatrade Cruising Forum 2015" в преида 20-23 януари в Картагена, Испания. Тук следва да отбележа, че договарянето на круизните кораби е по-специфично и се прави за две години напред. Например корабите, които посетиха нашето пристанище миналата година бяха договорени още през 2011-2012 година.
- Колко лайнери се очаква да акостират в Бургас и Несебър тази година?
- Към момента за Морска гара Бургас имаме заявени посещения на 30 кораба. По предварителни данни първият кораб "COSTA neo CLASSICA" с 1680 пасажери ще акостира на 24 април.