Сградата е общинска собственост и ние не можем да се разпореждаме с нея, каза Желева. Снимка Архив Черноморие-Бг

Сградата е общинска собственост и ние не можем да се разпореждаме с нея, каза Желева. Снимка Архив Черноморие-Бг

Каквото реши Общинският съвет за плочата, която е на фасадата на гимназията, това ще направим. Сградата е общинска собственост и ние не можем да се разпореждаме с нея. След като има такова предложение и то бъде гласувано в местния парламент, ще се съобразим с него, това коментира пред "Черноморие" Роза Желева - директор на бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ). Повод за коментара й стана докладна записка на група общински съветници относно паметна плоча, която стои от десетилетия на фасадата на училището. На нея има петолъчка и са издълбани имената на осем души с надпис, указващ че са "загинали в борбата срещу капитализма и фашизма".

"Тази плоча стои на фасадата от много години", допълни Роза Желева. Тя е директор на ПГМЕЕ от 2010 година, но плочата е монтирана още от времето на социализма. Досега обаче никой не е повдигал темата, до колко е удачно тя да продължава да стои все още там.

Плочата да бъде демонтирана. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев (ГЕРБ), Димитър Людиев (ГЕРБ), Петко Георгиев (ГЕРБ), Станимир Апостолов (Реформаторски блок) и Виолета Илиева (ГЕРБ).

Те се позовават на чл.11 ал.2 от Закона за предучилищното и училищно образование, който гласи: "В системата на предучилищното и училищно образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини". " Това ясно и точно указва, че на територията на българските училища не може и не трябва по никакъв начин да бъдат провеждани агитация или поставяни агитационни материали, рекламиращи която и да било идеологическа доктрина или политически строй", пише в докладната записка на съветниците.

"Местоположението на тази плоча на самия главен вход на гимназията, пред ежедневния поглед на поколения ученици освен, че е недопустимо, е и изцяло противозаконно, тъй като нейният надпис по същество отразява пропаганда на една идеологическа доктрина.

Сградата на ПГМЕЕ – Бургас е публична общинска собственост, следователно на училищното ръководство е необходимо решение на Общински съвет – Бургас, за да бъде демонтирана въпросната плоча. Предложението няма за цел идеологическо противопоставяне, а само и единствено спазване на закона", коментира Георги Дракалиев.

Галерия