Борис Недялков представи дейностите на проекта

Борис Недялков представи дейностите на проекта

Равенството между половете в спорта и проблемът за дискриминацията бяха дискутирани на семинар в Бургас, като част от дейностите по проекта "Честна игра", изпълняван от сдружение "Бокая". В дискусията участваха представители на спортни клубове, училища и журналисти. Пред участниците в семинара ръководителят на проекта Борис Недялков представи резултатите от проведеното проучване по проекта и Наръчник с правила за превенция и борба с насилието, основано на пола в спорта. На семинара бяха представени и възможности за публична комуникация без полови стереотипи, неспортсменското поведение и влиянието на обиден език в медиите.

Семинари, посветени на равнопоставеността на половете, са проведени досега от сдружение "Бокая" във Видин, Русе и Варна, които са част от дейностите по проекта "Честна игра". В тях се включиха журналисти, спортисти, преподаватели и ръководители на спортни клубове, с които е дискутирана темата за подобряване на равнопостаневостта между половете и влиянието на обиден език за половите стереотипи.  

Проектът "Честна игра" се изпълнява от сдружение "Бокая" в партньорство с фондация "Ресурсен център Билитис",  с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по фонд "Активни граждани България" в рамките на финансовия механизъм на Европейското икономическо просторанство 2014-2021.

Проектът адресира проблем, за който у нас не се говори: дискриминацията на основа пол и полова идентичност, и насилието, основано на пола в спорта. Подходът на проекта е чрез информиране, активизация, промяна в разбиранията и поведението, да развива активна гражданска позиция за справяне с този проблем. Чрез него уязвими лица (дискриминирани и жертви на насилие, основано на пола в спорта) ще бъдат овластени да говорят за проблема.

Предвижда се да бъде въведен и стандарт на работа (Правила за превенция на насилието, основано на пола в спорта), базиран на международни добри практики, утвърден с подкрепата на институции (Министерство на младежта и спорта и НСА) и промотиран сред всички свързани със спорта.

В дългосрочен план се очаква проектът да подобри саморегулацията на спортните организации за предотвратяване на дискриминация и език на омраза на основа полови стереотипи и да повиши нетърпимостта на спортуващите, професионалните спортисти и други заинтересовани страни към насилието по полов признак в спорта.

Галерия