Дискусията за проблемите за насилието над жените води областния председател на ОЖС Тинка Желязкова. Снимка Лина Главинова

Дискусията за проблемите за насилието над жените води областния председател на ОЖС Тинка Желязкова. Снимка Лина Главинова

"Жените срещу насилието" бе темата на срещата, която бе организирана от Обединението на жените-социалистки в БСП - Бургас. Модератор на дискусията бе председателя на клуба Тинка Желязкова. Срещата е в подкрепа на инициативата на ПЕС - жени под наслов "Жените срещу насилието". 

"Провеждаме я в навечерието на 25-и ноември – Международният ден срещу насилието над жени, обявен за такъв с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.", поясни Желязкова.

Прожектиран бе и филмът "Докосване" на режисьора и сценарист Симеон Димитров, третиращ въпроса за сексуалната експлоатация на жените.

"След проведената дискусия жените-социалистки се обединихме около извода, че насилието срещу жени е, може би, най-срамното и най-разпространено нарушение на човешките права. То не познава географски, културни и финансови граници", посочи Тинка Желязкова и допълни: "Много малко жени в България обаче знаят къде да се обърнат за помощ, не са запознати със законодателство и мерки за защита, не знаят и за кампании и мерки за превенция. Затова, бидейки информирани, ние, жените-социалистки, бихме били полезни с помощта си на дами, пострадали от насилие".