Пациентите или сами си плащат тестовете, или работодателите им поемат разходите за тях. Снимката е илюстративна

Пациентите или сами си плащат тестовете, или работодателите им поемат разходите за тях. Снимката е илюстративна

Джипита в Бургас лекуват пациентите си по вайбър или по телефона. За това сигнализираха читатели на "Черноморие". В нито един от случаите обаче общопрактикуващият лекар не е насочил болния към триажната зона на УМБАЛ, където може да му бъде направен тест за COVID-19. Тези, които са с положителна проба за корона вирус или сами са си направили бързи тестове, или са били тествани от работодател, след като е станало ясно, че във фирмата има колеги с положителен PCR.

При повечето болни се изписват антибиотици и ако те не подействат след два-три дни се сменят с друг. "Имам силна кашлица. Не мога да стана от леглото. Вече от няколко дни пия антибиотик без подобрение. Състоянието ми се влошава, на дори не са ми дали направление за ренгенова снимка", написа в писмо до сайта ни Петранка Господинова. Жената се почуствала зле миналата седмица и си останала вкъщи. Обадила се на личния си лекар, който и назначил лечение по вайбър, като я лекува за корона вирусна инфекция на базата на проявените симптоми. Те обаче не са потвърдени чрез бърз антигенен или PCR тест.

"Останах у дома две седмици. Беше ми приложено лечение по телефона. На четвъртия ден сама спрях приема на антибиотик, след като състоянието ми се влоши", сподели Мария Иванова. От самото начало на лечението по вайбър джипито на жената й пуснал отворен болничен.

"Преди десет дни мъжът ми се почувства зле. Плати си, за да му направят бърз тест и той показа, че е положителен. Обади се на джипито си и понеже имаше силна кашлица и висока температура, той ми даде направление за ренген. От снимката стана ясно, че има бронхит и започна лечение у дома с изписани по телефона антибиотици. Няколко дни по-късно и аз проявих същите симптоми. Моят лекар е 70-годишен. Дори не съм го търсила. Започнах да приема лекарствата, които бяха изписани на мъжа ми. Не съм си правила тест, но предполагам, че ако го направя и моят резултат ще е положителен", разказа Цонка Карагеоргиева.

В момента мнозина предпочитат да се изолират у дома и дори не търсят лекарска помощ, заради хаоса, който цари в системата, надявайки се, че те се ще разминат леко. А предложението джипитата да дават направление за PCR при изразени дав симптома все още е само добро пожелание.

Въпреки че лекарите, сестрите, санитарите, които работят в болничната помощ са на ръба на силите си, въпреки многократните апели общопрактикуващите лекари да се включат активно в лечението на пациентите, на този етап това не се случва. Нещо повече - лечение се прилага по телефона и най-често по вайбър. А пациентите, които дори са успели да се свържат с личния си лекар са доволни, че той им е отговорил със съобщение. А тези, които са изпратени с направление за снимка са в графа - щастливци.

На фона на случващото се министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призовава хората да не изкупуват лекарства от аптеките и да не си прилагат самолечение. То обаче е почти равносилно на лечение по телефона, при което личният лекар не може да придобие реална представа за състоянието на болния.