Комисията по финанси и бюджет разгледа докладните записки. Снимки ОбС - Варна

Комисията по финанси и бюджет разгледа докладните записки. Снимки ОбС - Варна

Мащабна инвестиционна програма е изготвило ръководството на Двореца на културата и спорта във Варна. Общинското дружество планира да вложи 18 млн. лева в нови съоръжения, с които ще модернизира комплекса и ще подобри транспортно-комуникационната среда около него. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет, на което беше одобрена инвестиционната програмата. Съветниците дадоха също съгласието си ДКС да изтегли банков кредит за цялостно финансиране на строително-монтажните работи.

Основна част от програмата е изграждането на нов паркинг. Той ще бъде на три нива, два от които подземни, със застроена площ от 13 200 кв. м и ще осигури 350 паркоместа. Инвестицията е в размер на 12,4 млн. лева без ДДС.

ДКС планира да осигури нови площи за спорт и развлечение, като изпълни проекти за пристрояване на многофункционалните зали в блок "А" и блок "В". Двата проекта са на обща стойност близо 1,5 млн. лева.

За да преодолее негативите от увеличаващите се цени на електроенергията, общинското дружество възнамерява да изгради фотоволтаична централа с прогнозна мощност 300kW. Прогнозната й цена е 420 000 лева без ДДС. Други 480 000 лева ще бъдат инвестирани в подмяна на осветление във връзка с домакинството на Европейското първенство по волейбол през август и септември 2023 г.

Необходимите средства за изпълнение на програмата са в размер на 18 млн. лева и срок за възвръщаемост на инвестицията – 10 години.

На днешното заседание на комисията беше разгледано и предложение за сътрудничество между Общината и Областната администрация във Варна. Двете институции ще обединят усилията си и ще извършат всички необходими действия за опазване на екоравновесието в района. Предвижда се общината са възложи за своя сметка проучване и изготвяне на доклад, свързан с екологичното състояние на Варненското езеро, който впоследствие ще бъде предоставен на областната управа в града с оглед последващи съвместни действия по осигуряване на финансиране.

За да станат факт предложенията, те трябва да бъдат подкрепени на сесията на местния парламент.

Галерия