Въпреки усилията, броят на жертвите на пътя е голям. Снимка Архив Черноморие-бг

Въпреки усилията, броят на жертвите на пътя е голям. Снимка Архив Черноморие-бг

Третата неделя на октомври е Световен ден за възпоменине на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Решението е взето на 26 октомври 2005 година от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. Мотото на европейското послание при тазгодишното възпоменание по повод 17-и ноември е: "Животът не е резервна част".

Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените в катастрофи е огромен. Всяка година по целия свят повече от 1,3 милиона загиват и 50 милиона биват сериозно ранени в пътнотранспортни произшествия, съобщава Vesti.bg. Само в България от началото на годината 546 души са загубили живота си на пътя, сочат данните на МВР към 15 ноември.

На свое заседание Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав реши по повод 17 ноември – Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, в храмовете в диоцеза на Българската православна църква - Българска патриаршия, да бъдат отслужени заупокойни молитви, след света литургия в памет на всички загинали участници в движението по пътищата в Република България.