Уверението на свети апостол Тома. Мозайка от XI в. от храма в Дафия, Гърция

Уверението на свети апостол Тома. Мозайка от XI в. от храма в Дафия, Гърция

На днешния ден църквата отбелязва Томина неделя след Пасха. Отдава се почит и на свети пророк Исаия. свети мъченик Христофор. Възпомената се пренасяне мощите на свети Николай Мирликийски чудотворец. Събор на свети Новоселски мъченици

През първата неделя след Възкресение Христово честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици - свети апостол Тома.

След възкресението Си Спасителят се явил на учениците, но апостол Тома не бил сред тях (Лука 24:36-49, Йоан 24:36-49, Йоан 20:19-25, Марк 16:14-18).

Апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ("Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам").

Осем дни по-късно апостолите се били отново събрали, а заедно с тях бил и Тома (Йоан 20:26-31). Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:

"Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:

Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).

Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.

Източник: http://www.pravoslavieto.com