На Задушница се почитат мъртвите

На Задушница се почитат мъртвите

Голяма Задушница е. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 10-и февруари, събота, седмица преди началото на Великия пост.
Втората задушница, по народному наричана Черешова, ще е на 26-и май. Третата задушница е Архангеловата, която наричат още Мъжка. Тя е преди Архангеловден и тази година се пада на 3-и ноември.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на свети апостол Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.