Филифьонката е едно от заглавията, включени в програмата на феста

Филифьонката е едно от заглавията, включени в програмата на феста

Петото издание на Международния куклен фестивал на открито "Дни на куклите" ще се проведе от 5-и до 12-и август в Бургас.

Всяка вечер зрителите ще имат възможността да гледат по 3 куклени постановки в часовете - 18.30, 19.30 и  20.30 часа на открита сцена "Охлюва". Фестивалът се организира от Държавен куклен театър Бургас със съдействието на Община Бургас.

Програмата тази година включва 4 чуждестранни и 5 български трупи, като всяка от тях играе по две представления. На открита сцена ще бъдат представени спектаклите - "Малката русалка", "Цар Дроздобрад", "Малките вълшебници", "Боклучено чудовище", "Храбрият оловен войник", "Пат Пат", "Оле затвори очички", "Пеещи танцуващи марионетки", "За Альонка и нейното гъсе", "Кокошка с Брошка", "Родено в пясъка", "Фолклорни фантазии", "Филифьонката, която вярваше в бедствия" и др.

Петото издание на фестивала да бъде съпътствано от изложба "Карагьоз - традиционен турски театър на сенки", който през 2017 отбеляза 500 години от своето възникване. Изложбата се представя от Ченгиз Озек - куклен актьор от Истанбул, който е обявен за "Живо културно наследство" от ЮНЕСКО.

Фестивалът ще бъде закрит с традиционния Парад на хвърчилата "Да оцветим небето на Бургас".