За пореден път актрисата Йоана Буковска – Давидова ще обяви началото на гонката и ще награди победителите. Снимка Архив Черноморие-бг

За пореден път актрисата Йоана Буковска – Давидова ще обяви началото на гонката и ще награди победителите. Снимка Архив Черноморие-бг

Доброволци блуват благотворително в полза на сдружение "Онкоболни и приятели". Плувният маратон, който се превърна в благотворителен, ще се проведе 25-ти юли в акваторията на Бургаския залив. Целта му е да набере средства в помощ на социалната рехабилитация на хора с онкологични заболявания. Лице на тазгодишното издание на маратона отново ще бъде актрисата Йоана Буковска – Давидова, която ще обяви началото на гонката и ще награди победителите.

Стартът на маратона е обявен за 08.00 часа на 25-ти юли, а сборният пункт е Морска гара – Бургас. От там участниците ще бъдат транспортирани с корабче до стартовата позиция. Плувците ще изминат дистанцията от 1,4 км. от остров "Света Анастасия" до плаж "Чукалята" в парк "Росенец". По традиция след маратона ще се проведе благотворителен концерт. В полза на каузата се набира такса за участие в размер на 50 лева. Таксата за участие може да бъде заплатена по сметката на сдружението, като вносителят трябва да посочи "дарение за участие в плувен маратон" като основание за превода.

Благотворителното събитие на сдружението ще се проведе за пети път. В предишните издания са участвали плувци от цялата страна и дори от чужбина. Първите четири маратона бяха проведени в поредни години, но епидемиологичната обстановка през 2020-та година осуети провеждането на петото му издание. То ще се състои сега с надеждата да продължи да подкрепя добрата кауза на сдружението.