В момента във фризера на РЗИ няма нито един флакон с ваксина, обясни д-р Паздеров (вляво). Снимка Авторът

В момента във фризера на РЗИ няма нито един флакон с ваксина, обясни д-р Паздеров (вляво). Снимка Авторът

На този етап замразяваме "зелените коридори", ефектът надмина очакванията ни. Ще продължим със същото темпо ваксинацията по отделните фази, така отговори на въпрос на "Черноморие" зам.-министърът на здравеопазването доц. Евгени Григоров.

Т.нар. "зелени коридори" за ваксинация бяха създадени на 20-ти февруари. Те имаха за цел да дадат възможност на хора, които са решили да се ваксинират да го направят преди старта на масовата кампания. Заради забавените доставки на ваксини и намалените количества от "Астра Зенека", които са били предварително договорени обаче "зелените коридори" ще бъдат временно замразени.

На територията на Бургас и областта има 25 кабинета за ваксинация срещу COVID-19. Предстои да бъдат разкрити още два. Има и два мобилни екипа.

Първата фаза от националния ваксинационен план в Бургас и областта приключи. Поставени са 2 567 ваксини. В тази фаза са включени 7 000 медици. Във втората фаза са поставени 3 007 ваксини, а в нея попадат 8 000 души - педагогически и непедагогически персонал, потребители и работещи в социални институции. В третата фаза попадат служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. В нея в Бургаско са ваксинирани 1 003 души. В четвърта фаза са включени възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. До този момент са ваксинира в тази фаза 3 022 души. В пета фаза попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Ваксинацията обаче още не е започнала.

"Получили сме 7 430 дози на "Астра Зенека". Последните 10 флакона, с които ще бъдат ваксинирани 100 души (1 флакон на "Астра Зенека" съдържа ваксини за 10 души б.а.) заминаха днес за Малко Търново. В момента във фризера ни няма нито една ваксина. Очакваме до края на деня доставка и ще има ваксинация през почивните дни", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

До момента в Бургас и областта са поставени 11 462 дози от ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека". Само за 25-ти февруари са поставени 539 втори дози от "Пфайзер" и 976 дози от "Астра Зенека". Общият брой на хората, които са с поставени две игли и за които имунизацията е приключила са 2 081.