От Националния оперативен щаб ще предложат да отпадне карантината за влизащи в страната ни. Снимка Министерски съвет

От Националния оперативен щаб ще предложат да отпадне карантината за влизащи в страната ни. Снимка Министерски съвет

"Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно", допълни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор на редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

От Щаба предлагат да отпадне 14-дневната карантина за пристигащите в България от 1-ви юни. Ще поискат да се намали изолацията на излекуваните, тя в момента е 28 дни.

"Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища", обяви доц. Кунчев.

В момента няма особено активни огнища, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани са установени общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си.

Броят на карантинираните в момента в страната е 31 060. В активна карантина от началото на паднемията до днес в страната са били 179 537 души.