DSC_5007

DSC_5007

Доц. Миткова: Креслото на ректора е бодливо

всички етапи в научната си кариера и в момента е доцент.

Била е ръководител катедра "Органични и химични технологии". От 22-и юни 2015 година е ректор на университета. Тя бе избрана да ръководи висшето учебно заведение в морския град с решение на Общото отчетно-изборно събрание.

Омъжена, с две дъщери и две внучки.

- Доц. Миткова, от половин година сте ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Какво успяхте за реализирате за тези шест месеца от платформата, с която кандидатствахте и спечелихте ръководния пост?

- По време на Общото събрание завърших представянето на платформата си с това, какво ще направя през първата година от мандата си, ако бъда избрана за ректор. В този срок предвиждах да имаме акредитиран Център за дистанционно обучение - този месец документацията ни ще бъде изпратена в Националната агенция за оценка и акредитация. Обещах на студентите игрището, което се намира между двата корпуса, да бъде завършено. Това ще стане факт през май месец, защото са предприети стъпки в тази насока. Обещах работещ Център за преквалификация на преподавателите. През втория семестър на учебната 2015/2016 година ще започнат лекции за нашите млади и не съвсем младите ни преподаватели. Обещах приемственост между поколенията. Една част от преподавателите, които навършиха години за стаж, излязоха в пенсия и ние им благодарихме за тяхната работа. Имаме обявени нови конкурси за асистенти и продължаваме да обявяваме.

Четвъртото нещо, което обещах, че ще се случи през първата година от мандата ми, е реорганизация на сайта на университета с работеща версия на английски език. Всички факултети работят в тази насока. Голяма част от материалите вече са събрани и се надявам до началото на лятото това да стане факт.

Всичко останало си продължава - приемът на студенти (1111 нови студенти са приети за настоящата учебна година), имаме специалности с по-малък прием, но работим в посока да имаме специалности, които да са атрактивни и да привличат студентите и съответно да бъдат възприети от бизнеса, за да могат да си намират работа, след като завършат.

- Как реагираха вашите колеги след избора ви, когато застанахте условно от другата страна на бариерата и поехте ръководството на университета?

- Не съм почувствала голяма промяна в отношението им към мен, защото съм открит човек и с всички си говоря нормално. Е, разбира се, има вече известна дистанция, защото понякога трябва да предприемам и непопулярни мерки, а аз не се боя да го правя, но запазвам добрия тон и искам да се съхрани академичният тон в университета.

- Остава ли ви време да преподавате?

- Да, вземам си всички часове, които трябва да водя. Е, когато съм в командировка - пропускам лекции, но след това си наваксвам.

- Къде ви е най-удобно - в креслото на ректор или в стола на преподавател?

- Когато креслото на ректора ми стане боцкащо, се премествам в креслото на преподавателя. Срещам се с моите колеги, поуспокоявам се и се връщам обратно. Намирам уют в катедрата си и разбиране.

Креслото на ректора е доста бодливо кресло. Трябва да балансираш между много интереси. Понякога може би нарушавам някои интереси, за които не знам, но съм обещала в платформата си върховенство на закона и ще го спазвам.

- Кой е най-големият интерес на университета?

- Интересът на университета е да има студенти. За да се случи това, трябва да има висока оценка при акредитацията и ние работим в тази насока. Подобряваме материалната база и кадровия потенциал.

Може би като интерес в дългосрочен план това е довършване на сградата на Факултета по обществени науки и здравни грижи. От две години се борим, за да намерим средства за това. Намираме сериозна подкрепа от страна на Община - Бургас. Веднъж вече ни помогнаха с 200 000 лева. Виждаме, че в бюджета на общината за настоящата година са залегнали още 500 000 лева. Ние не стоим безидейни. Търсим програми, по които можем да кандидатстваме, за да достроим сградата и да я оборудваме. Това е една от многото ми сериозни цели и предизвикателства.

- Колко средства са необходими, за да бъде довършена сградата и да бъде закупено необходимото оборудване?

- За да бъде завършена изцяло сградата, са необходими 3,5 млн. лева. Когато говорим за сградата, винаги се коментират само средствата за нейното дострояване, за да не стреснем нашите партньори и колеги, че след това ще бъдат необходими средства и да оборудване. Обикновено сумата е умножена по две. Но ние работим сериозно да намерим финансиране по проекти, за да намерим сумата и се надявам, че не сме сами в това начинание.

- Имате ли надежда, че когато завърши първият випуск на Факултета по обществени науки и здравни грижи, който сега е първи курс, сградата ще бъде завършена?

- Надявам се това да стане по-скоро. Дано надеждите ми не са напразни.

- Какви специалисти ще излязат от този факултет и къде ще могат да практикуват своята професия?

- Студентите ни в този факултет се обучават по специалностите "Медицинска сестра", "Здравен мениджмънт", "Ерго терапевт". Има търсене на такива кадри - не само в нашата област, но и в цялата страна. Дори ни обещават стипендии за наши студенти, които се обучават за медицински сестри - отсега да знаят къде ще се реализират като завършат.

- Има ли интерес от страна на студентите, които сега са първи курс, да се обвържат с такъв договор, когато се дипломират, със здравно заведение в друга община?

- Не сме им задавали този въпрос все още. Обикновено студентите ни в тези специалности са от Бургаския регион и се надявам те да останат в Бургас, защото тук има нужда от тях.

- С какво бургаският университет привлича студенти за тази специалност, като имаме предвид, че и в други градове на страната има медицински колежи и университети?

- Привличаме ги с духа на Бургас. Ние сме единственият държавен университет в Югоизточната част на България. Много родители са затруднени с осигуряване на образованието на децата си и наличието на нашия университет е предимство. Освен това е много важно името на университета и града, в който се намира той. Бургас е университетски град и всички трябва да го знаят.

- Какво е нивото на материалната база на университета? Имате добър сграден фонд. Успявате ли да го поддържате в добро състояние и най-вече общежитията и местата за развлечения?

- Имаме три общежития с над 1000 студентски легла. Стремим се всяка година да правим подобрения. Сега студентите ни вече са в стаи по двама, а преди бяха по трима. Сменили сме голяма част от вратите, сменяме леглата. Правим нещата едно по едно. Общежитията са строени преди много години и аз си спомям, че като студентка тук чистих блок №3 по време на бригада. А парите, които постъпват за ремонт, са недостатъчни. Бюджетът на университета за реконструкция е 100 000 лева на година, а имаме голяма материална база, която трябва да поддържаме. Но засега се справяме.

- Целият ви съзнателен живот е свързан с университета. Когато излезете извън двора, как се разтоварвате? Обичате ли да пътувате?

- Да, обичам да пътувам много. Обичам много морето. Разтоварвам се на плажа. Обичам да плувам. Обичам и планината. Разтоварвам се с четене на любими книги и, разбира се, с някои филми.

- Кои са книгите, които препрочитате?

- Джейн Остин препрочитам често.

- Кои автори и какъв тип литература предпочитате?

- Научна фантастика. Обичам да мечтая. Много често в тези книги намирам осъществените неща, за които са писали автори преди 30 години. Да обичаш научната фантастика и да мечтаеш е много хубаво. Може би и част от реализацията ми е свързана с това!

- А гледате ли фантастични филми?

- Да, гледам.

- Успяхте ли да гледате последната серия на "Междузвездни войни"?

- Още не съм я гледала, но ще я гледам.

Галерия