Кинокласът се провежда в три етапа. Снимка Тенчо Петков

Кинокласът се провежда в три етапа. Снимка Тенчо Петков

"Документално кино" е темата на кинокласа, който се провежда за четвърта поредна година в рамките на "София филм фест на брега". Той има за цел да запознае младите хора на Бургас с филмовото изкуство, като им предостави тази възможност чрез лекции по история, теория и естетика на киното и практически упражнения.

В три етапа се провежда и тазгодишният киноклас, който започна в началото на февруари.

В първия етап учениците на възраст между 12 и 40 години преминаха интензивен курс, в който два пъти в седмицата се срещаха онлайн с ръководителя на кинокласа Надежда Косева и с видни български киноспециалисти, сред които Кирил Проданов, Елдора Трайкова и Христо Димитров – Хиндо. Темата на кинокласа тази година е "Документално кино" и бе избрана по традиция от художествения директор на "София филм фест на брега" проф. Георги Дюлгеров.

Вторият етап на кинокласа представлява практическата част от обучението, в която участниците сформират екипи, разпределят дейности и задачи и започват снимки по предварително определените теми. Тази година учениците работят в три екипа върху филми с работни заглавия: "Младите на Бургас", "Морето на Бургас" и "Домовете на Бургас". Готовите филмчета ще бъдат показани на 8-ми април, петък, от 13.00 часа в зала "Тончо Русев" в Културен дом НХК.

Третият етап ще се проведе по време на фестивала и включва гледане на всички филми от програмата и обсъждането им с техните автори или с Надежда Косева. Част от участниците в кинокласа тази година сформират Младежко жури, което ще гледа филмите от късометражната програма и ще избере своя фаворит, който ще получи Наградата на областния управител на Бургас. Членовете на журито са: Мария Ибришимова, Мария Янкова, Бояна Павлова, Симона Славкова, Божана Славкова, Ивайло Димитров и Катина Сталева.