Изложбата ще бъде открита днес от 18.30 часа

Изложбата ще бъде открита днес от 18.30 часа

Художничката Дора Славова ще открие днес своята изложба с инсталации в залата на Дружеството на бургаските художници. В най-новия си проект "Не/докосвай? (Dont't Touch)" авторката изследва забраната към жените да проявят своето човешко право на избор относно аборта и нежеланото майчинство – позовавайки се на биоетиката.

Думата биоетика, също позната и като биомедицинска етика, е научно поле или научна дисциплина, която е относително нова. Тя датира от 60-те на XX век и е насочена към етически въпроси в биологията, биомедицината, и биомедицинските технологиите. Докато медицинската етика се фокусира основно върху работата на лекаря с пациента, то биоетиката засяга много повече отношения и включва професионалисти като биолози, генетици, юристи, философи.

Концепцията играе решаваща роля в работата на Дора Славова. Опитът да разберем, какво се крие в разнообразните дълбочини на графичната инсталация от 18 фигури с копринена нишка ни ангажира като активни зрители, докато се движим около тях. Трептяща във и извън видимото чрез отблясъка на осветлението е също един от начините, по който тези черно-бели фигури кореспондират с женската утроба, като щит и оръжие.

Работата на Дора Славова е до голяма степен абстрактна, занимаваща се повече с афекта, отколкото с разказа. И тук както в по-ранни свои изложби,  авторката използва строгостта на формата, за да пресъздаде обезпокоително усещане от безизходната ситуация, изборът, като човешко право и неговата насилствена липса.

Примамени непрекъснато да навигираме в залата , така че да разкрием всичките аспекти, ние развиваме ангажирана, дори аналитична връзка  с произведението , което събужда така болезнената тема от нашето предизвикателно време.

"Темата за абортите, е една от водещите теми на XXi век, и макар, че ние тук не сме засегнати от нея , аз се опитах да погледна по-глобално. Провокацията дойде от Франция с книгата на Симон Бовоар "Втория пол", писана през 50-те години на миналия век тя постави много въпроси, около които озря цялата идея", сподели Дора Славова и допълни, че процесът  на техническата работа е отнел повече от 5 месеца.

Откриването е тази вечер от 18.30 часа. Експозицията ще може да бъде видяна до 27-ми юли.