Помощи се събират и днес на улица Станционна в Айтос. Снимки Алихан Камбур

Помощи се събират и днес на улица Станционна в Айтос. Снимки Алихан Камбур

От местната структура на Движението за права и свободи в Айтос изпратиха първия камион с помощи за пострадалите в земетресението в Република Турция. Дрехи, памперси, обувки, одеала, неща от първа необходимост бяха събрани за по-малко от ден и снощи камионът, натоварен с тях отпътува за Хасково. Оттам той ще поеме към Турция.

Кампанията по събиране на помощи продължава и днес. Всички, които искат и могат да дарят дрехи, завивки, консумативи, вода могат да ги занесат в на улица "Станционна" №63 в Айтос.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в нощта срещу 6-ти февруари в 03:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

България първа изпрати хуманитарна помощ за Турция. За южната ни съседка заминаха и екипи от Българския червен кръст и спасителни отряди от Столична община. Събират се помощи за най-пострадалите, останали без покрив и дрехи.

От днес в кампанията се включва и Община Бургас.

Галерия