Декларацията на партията е по повод 99 години от събитиято от 9-ти юни 1923 година

Декларацията на партията е по повод 99 години от събитиято от 9-ти юни 1923 година

Партия "Движение Гергьовден" излезе с декларация по повод 99 години от 9-ти юни 1923 година. В нея ръководството на партията прави паралел между събитиято отпреди почти сто години и настоящата политическа криза в страната. Публикуваме декларацията без резакторска намеса.

"Държавният преврат от 8-ми срещу 9-ти юни 1923-а година увенчава една спирала от политическо насилие България, започнала още от 1918 година. Предхождан от Войнишкото въстание, от печално известния Конгрес на цвеклопроизводителите, от рецидивиращи прояви на насилие над политици от опозицията, затвор и задържане без съд и присъда на знакови обществени лица, Деветоюнският преврат е еманация на тенденцията политическото противостояние да се пренася от парламента на улицата, да ескалира омразата и - в крайна сметка - отприщва събития стрували на България загубата на над 100 хиляди живота, преки жертви на политическите репресии през следващия век.

Без 9-ти юни, нямаше да има и 19 май, и 9 септември. "Белият" и "червеният" терор са ужасяващата мартеница на нашият политически живот, мрачен символ на братоубийството и нетърпимостта. В крайна сметка жертвите, които сме дали заради вътрешните си войни са сравними с жертвите от всички войни и 9 юни 1923 година е един от най-кървавите окопи в тази "вътрешна война".

Поуката от тази над стогодишна история би следвало да е очевидна. Политическото противостояние не трябва да прераства в омраза, нито един политически акт не заслужава "всяка цена", нежели цената на човешкия живот. А ако търсите аналогия с днешните дни, тя би могла да бъде и иронична. Втората по големина парламентарна партия - БКП (тесни социалисти) - определя тогава превратът като "уреждане на отношенията между селската и градската буржоазия".

Дали ще разглеждаме днешната правителствена криза като уреждане на буржоазно-селски отношения (Слави Трифонов v/s Кирил Петков) е въпрос на чувство за хумор, но поуката остава същата: езикът на омразата ражда хаос и насилие. Идеята да бъде приет закон "български Магнитски" във вида, в който изтече в медиите, както и предложението Бойко Рашков - човек с очевиден и доказан със съдебно решение нагон към незаконен полицейски натиск - да оглави антикорупционната агенция са точно такава проява на ищах към политическо насилие, за който дни като днешния трябва да се предупреждение. Бог да пази България!"