Декларацията е на политическа партия Движение Гергьовден

Декларацията е на политическа партия Движение Гергьовден

"Днес, от българските политици се иска  не малка жертва. Иска се да преглътнат егото си и "партийната чест" и да съставят управление, насочено основно срещу преодоляване на многото кризи, в които се намираме", заявиха от политическа партия "Движение Гергьовден" в своя позиция и разпространена до медиите.

"Трудно може да се обясни на милионите сънародници, които гласуваха на 2-ри април, защо за пореден път тяхната воля не произвежда нормално управление на страната. Вироглавството на определили себе си за "добрите сили" все повече заприличва на поредния каприз на разглезените деца на българската политика, доведени в нея за ръка от президента Радев", пише още в декларацията.

"Движение Гергьовден" има много ясно виждане, какво трябва да се направи незабавно за преодоляване на три от най-застрашаващите ни кризи.

За политическата криза: 

Излъчване на експертен кабинет, предложен от най-голямата парламентарна сила, с участието на експерти от други политически сили, лимитиран като програма и време и ползващ се с максимално голяма парламентарна подкрепа.

Въпреки че няма значение с кой мандат ще се излъчи подобно управление, то най-добре е това да стане още с първия опит, защото ще бъдат спестени напълно излишните интриги около втория, или третия мандат.

Ще бъде спестено и ценно управленско време.

В тази светлина отговорността на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ е най-голяма. Има и историческа логика тези политически групи да поемат най-голямата тежест. И да направят най-голямата жертва, доколкото голяма част от причините за сегашното икономическо и политическо положение на страната се дължат именно на сблъсъка между тях.

По икономическата криза:

Бързо приемане на нов, рестриктивен бюджет, насочен най-вече към стабилизиране на публичните финанси.

Законодателна програма, прицелена във възможно най-бързо стартиране на плащанията по Плана за  развитие и устойчивост.

Законодателна и изпълнителна политика, насочена към най-бързото и ефективно включване на България в Еврозоната.

Който и да е управляващ не трябва да се плаши от референдум за приемането на еврото, а да използва евентуалната процедура за разясняване на преимуществата на единната валута за всеки отделен българин.

За външнополитическата криза: 

Освен последователни действия за превъоръжаване на българската армия и повишаване на защитните способности на населението, намираме че, България по исторически и геополитически причини може да предложи българска територия. Например, градовете Варна и / или Бургас за място за преговори за мир между Русия, Украйна и трети заинтересовани страни.

Важно е и българските представители в Европарламента и новоизбраното българско правителство да инициират необходимите постъпки пред колективните органи на управление на ЕС, които да позволят България да дава по-лесно статут на бежанци. И по преценка – политическо убежище на граждани на Русия, които бягат от войната. В същата мяра, както и на украинските бежанци.

Специално по тази тема смятаме, че ЕС не използва най-силното си оръжие за натиск срещу режима в Москва, а именно – предоставяне на жизнена алтернатива и сигурност на  несъгласните с режима и агресията на Русия.

Намираме, че поради историческата си близост до руският и украинският народи, България има най-голям шанс да бъде успешен медиатор в техните разговори за мир. В същото време, пак в исторически план, България не веднъж е била втори дом за руски граждани, бягащи от политически сътресения в родината им.

Енергична българска инициативност в тази област би представлявала и най-добрата превенция за защита на интересите на близо 400 000 етнически българи, живеещи в територии от Украйна, Русия и Молдова.

Понякога малките жертви, които правим се превръщат в голямата стъпка, с която започват важните промени в нашия живот!

Да се опрем на гергьовската мъдрост на овчарите, на смелостта на воините ни и на вярата в светците и Божието ангелско войнство, за да да променим живота си така, както пролетта променя лицето на Земята.