Един от отличителните знаци на Движение Гергьовден е традиционният гергьовденски курбан. Снимки Черноморие-бг

Един от отличителните знаци на Движение Гергьовден е традиционният гергьовденски курбан. Снимки Черноморие-бг

Никой не е обещавал да бъде лесно. Няма да е и сега. Но и по най-дългия път няма да стигнеш до друго място от това, до което си стигнал в мислите си. Сега е времето  да вървим, заявиха от партия "Движение Гергьовден". За пореден път те се явяват на избори заедно с коалиция "ГЕРБ - СДС". Почетният председател на партията Любен Дилов - син за втори път е водач на листата на коалицията във Втори многомандатен избирателен район - Бургас. На осмо място в листата е поставен председателя на партията Драгомир Стефанов.

"Скромността е за имащите нужда от разкрасяване. Ние нямаме. Ние сме наясно, че политическите ни идеи обикновено изпреварват времето си с около 20 - 25 години. Днес политиците използват като модерни мантри нашите виждания от 1995-97 година. Мажоритарни избори в да тура, двукамерен парламент, мълчаливо съгласие в работата на администрацията, пряк избор на полицейски началници (при нас беше шерифски принцип, което е съвсем друго нещо. Бихме могли да го определим като началник на общинската полиция), предварителни избори по пощата. Няма да изреждам всичките – днес някои размахват дори грешните ни виждания отпреди две десетилетия, но за нас винаги най-важното е било да сме полезни. Да служим на обществото. Дори като лош пример.

Помните класическата гергьовска притча за овчарят, който си построил олтар с три икони. Лявата – класическа: свети Георги убива змея; Дясната – доста по-необикновена: Змеят е отхапал главата на свети Георги. А средната икона изобразявала змеят, впрегнат в орало и двамата със Светиня му орат нивата на дните. Така си припомняме, че от всяка ситуация има поне три изхода. Два очевидни и един – интелигентен.

Ние винаги сме правили интелигентни избори, независимо дали ни разбират, или не. И винаги сме вървели, не с победителите и не с наложеното обществено мнение, а срещу него", пише в кредото на "Движение Гергьовден".

"Смелият избор днес е да застанеш на страната на реда срещу хаоса. На еволюцията срещу революцията. На предсказуемите и постепенни промени, срещу сриването на постигнатото и партизанското започване отначало. Ще бъдем упреквани, че отново решаваме да подкрепим ГЕРБ и СДС на предстоящите избори от 11 юли. Но ние сме свикнали да бъдем упреквани. Нищо не е съвършено на този свят, освен Божията промисъл. Факт е, че не просто не сме пестили критики към управляващите през последните 10 години – когато са бъркали не сме се колебали да застанем срещу тях. Така беше и на последните президентски избори, когато направихме обреченият интелигентен избор да подкрепим най-добрият кандидат, с най-малко шансове да спечели.

Защото пред възможността да сме голяма тъпа партия, предпочитаме да сме малка и интелигентна. Не е имало национален събор в над 20-годишната история на "Движение Гергьовден", когато да не сме се питали: "Искаме ли да се превърнем в голяма класическа партия?”. И отговорът неизменно е бил: "Не. Благодаря. Да минем към точка втора от дневния ред".

А точка втора от всеки наш дневен ред е, че хора няма! Няма нито една политическа сила, която да е в състояние само от собствените си редици да излъчи достатъчно компетентни личности, които да посрещнат всички предизвикателства на времето. Ето защо, като малка формация, ние предпочитаме да заразяваме с идеите си, а не да ги налагаме. Търсим съгласие, а не конфронтация. Смятаме, че „змеят“ трябва да бъде впрегнат, а не пробождан с копие. Защото, лесно е да утрепеш ламята, трудно е да живееш заедно с нея и да теглите общ ипотечен кредит.

"Движение Гергьовден" не само никога не сме правили лесни избори, но и никога не сме чакали "подходящия момент". Защото знаем некитайската, гергьовска притча, че ако дълго седиш на брега на реката, по нея могат да минат труповете на враговете ти, могат и да не минат, но със сигурност ще настинеш", се казва още в позицията на партията.

"Изборите на 11 юли ще използваме не само, за да подкрепим тези тенденции в които вярваме, заставайки редом с ГЕРБ и СДС. Ние искаме да сме част от най-голямата парламентарна група в 46-то Обикновено Народно Събрание, за да можем да прокараме няколко съвсем конкретни закони и законодателни поправки, които – разбираемо – като малък и интелигентен политически клуб, няма как да наложим с наше мнозинство. А и знаем, че нищо добро в историята на човечеството не е било постигнато от абсолютно  мнозинство", заявиха от "Движение Гергьовден".

Партията участва в предизборната кампания със свои предложения за законодателни промени:

- Закон за публичност на лобизма (внасяли сме го в две народни събрания, стигали сме до второ четене);

- Поправки в Закона за защита на Черноморското крайбрежие, които да гарантират както запазването на околната среда, така и стопанската инициатива, свързана с туризма. Например изясняване на термина „временно съоръжение“. Над 50 наши поправки на този закон имаше в 40-то народно събрание, но най-важните бяха препънати от ДПС и БСП тогава;

- Закон за личната отговорност на държавния чиновник. Без усъвършенствано законодателство относно личната отговорност са немислими добри намерения като "мълчаливото съгласие", например. Смятаме, че този закон трябва да обхваща и съдебната система, където за съзнателното бавене, протакане или умишленото проваляне на досъдебния и съдебния процес трябва да се носи лична отговорност;

- Промяна в закона за ДДС, която да осигури 9% данък добавена стойност върху всички печатни издания, включително и периодичните, както и за техните електронни носители;

- Промяна в здравното законодателство, която да изясни и укрепи статута на парамедиците. Смятаме, че парамедицинската помощ има огромен потенциал, особено в по-слабо населените райони и може успешно да компенсира дефицита от медицински кадри. Развита парамедицинска служба би била от голяма помощ и в условията на пандемия, като тази от COVID-19;

- Законодателни стъпки в посока на въвеждане на 24-часови съдилища;

- Уреждане на статута на рибарското селище в южната част на Бургаския залив "Ченгене скале" (заедно с ГEРБ внесохме законопроект в 45-то народно събрание, но нямаше време да стигне до първо четене);

- Лобиране за свикване на (последното в историята) Велико народно събрание с цел усъвършенстване на конституцията, премахване на самия институт на ВНС, въвеждане на двукамерен парламент, оптимизиране на фигурата на президента, въвеждане на мажоритарен вот в два тура, ново административно деление на територията и въвеждане на втора степен на местно самоуправление – местни парламенти.

"Разбира се, ние знаем, че всяка хубава идея започва като драсканица върху салфетка, а завършва със създаване на специална парламентарна комисия. Но знаем и също така, че ако лесно осъществявате мечтите си, то това значи само едно нещо: мечтите ви са лесни!

Никой не е обещавал да бъде лесно.

Няма да е и сега. Но и по най-дългия път няма да стигнеш до друго място от това, до което си стигнал в мислите си. Сега е времето  да вървим.

Скоро е Гергьовден!", завършва кредото на "Движение Гергьовден".

Галерия