Новите мерки за движение между регионите влизат в сила от днес, 26-ти април

Новите мерки за движение между регионите влизат в сила от днес, 26-ти април

Италия въвежда облекчения на мерките срещу коронавируса в страната като включително се разрешава свободното движение между регионите при определени условия. Новите мерки влизат в сила от днес, 26-ти април.

По информация на посолството на България в италианската столица Рим от 26-ти април ще бъде възможно свободното движение между "жълти" и "бели" региони, а движението между региони с по-висока категория на риск - "оранжеви" и "червени", е разрешено само при условие, че гражданинът разполага с удостоверение – т. нар. Зелен сертификат. Документът трябва да удостоверява един от следните 3 случая:

- извършена ваксинация с валидност 6 месеца от завършване на цикъла на ваксинация;

- излекуване от COVID - 19 с валидност 6 месеца от момента на излекуване;

- отрицателен тест за COVID - 19 - PCR или антигенен, направен през последните 48 ч.

За валидни ще бъдат смятани удостоверения, издадени в държава-членка на ЕС, както и издадените от трети страни сертификати за ваксинация, призната от ЕС.

Досегашният вечерен час от 22 ч. до 5 ч. сутринта се запазва.

Приетият от правителството декрет предвижда включително възобновяване при определени условия на присъственото обучение в училищата до края на учебната година, отваряне на заведенията за хранене на открито и при спазване на необходимото разстояние за безопасност в "жълтите" зони. В същото време извънредното положение в Италия е продължено до 31 юли 2021 г.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Рим на следните телефони: +39 06 322 46 40, +39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: +39 349 492 7764