DSC_5761

DSC_5761

Двойки с репродуктивни проблеми плащат по 600 лева за изследвания

- За днес са записани 20 двойки. До обяд минаха 6 двойки. Повече не можем да поемем, защото всеки си идва с досието, с проблема, с обикаляния на няколко места, обикновено проблема е от няколко години.

Доста неща са се събрали, трябва да бъдат огледани, за да се види как да им се помогне.

- На колко от тези двойки ще се наложи да бъде направена процедурата ин витро?

- До сега миналите пациенти, две са категорични за ин витро. Помогнахме им да си подадат документи към фонда, насочихме ги да кандидатстват за финансиране и към община Бургас.

- Какви са най-честитет проблеми, които водят до репродукция?

- Проблемите са най-различни, могат да бъдат възпалителни, неправилно третирани примерно мина пациентка, на която някой с лека ръка е махнал тръбата и яйчника. Това, което аз считам е, че поне по документация това не е трябвало да се прави. Общо взето на много места много безотгворно, когато има киста или възпалителен процес много по-лесно е да се махне тръбата и яйчника, отколкото да се направи корекция, при която оздравителния процес е по-бавен.  Все още на много места в страната се правят т.нар. клиновидни резекции за щяло и нещяло, което е пълно осакатяване на младите момичета и като се прибавят възпалителни заболявания, лоша полова хигиена и лошо полово възпитание това попълва списъка на ин витро оплождане.

Доволна съм, защото започвайки да работим тук и създавайки това звено, което е изключително модерно оборудвано, се възвръща една трация, която е имало в Бургас - да се работи със стерилни семейства. Това не е само център за ин витро. Той се явява преди всичко като център за човешкото безплодие, какъвто липсва в Бургас. Тук идват много хора с проблеми, които могат да се решат по оперативен начин или със съответно лечение и дори да не се стига до ин витро.

- Какъв е процентът на двойките в Бургас, които имат репродуктивни проблеми?

- Сега ги усещам с тези безплатни прегледи. Общо взето народът ни е много обеднял. Кризата се усеща във всяко кътче на страната и хора, които си треперят за работните места и второ, трябва да отделят средства, за да отидат на преглед - за тях това е проблем. Понеже днес работим безплатно и много съм щастлива, че идват млади хора. От предишните хора идваха повече хора над 35 години. Днес основно са хората под 30 години. Около и под тази граница са най-големите възможности за лечение на човешкото безплодие. Колкото повече се трупат годините, толкова проблемите стават по-трудно решими.

- Само от Бургас ли са двойките, които днес са се записали за преглед днес?

- До този момент са минали само двойки от Бургас.

- Какъв е екипът, с който работите и какви специалисти ще обучавате, за да може в бъдеще този ин витро център да заработи пълноценно?

- По принцип работя с четирима биолози и с петима лекари, с много консултанти, с няколко професори в нашия център майка в София. Тук, в Бургас, работя със завеждащия на Родилно отделение - д-р Антонио Душепеев, с завеждащия на Гинекологично отделение - д-р Златин Трепечов, сега нова колежка се присъедини към нас. От Нова година са назначени двама биолози, които преминаха курс при нас в София, вече работят в ин витро центъра в Бургас. Има три много качествени акушерки. Центърът тук има всички условия да заработи пълноценно и добре като екип и оборудване.

- Каква цената, която заплаща едва двойка, за да си направи изследвания тук?

- Двойката, която трябва да направими минумим изследвания и поне една снимка, което ще отнеме поне три-четири идвания, ще трябва да плати около 500-600 лева. Всичко се прави на място. Цените са коригирани. Моето виждане беше да се дадат възможно най-ниските цени тук, много по-ниски от центровете в София. Понеже общината го подкрепя, той да работи на едни по-ниски цени.