Доц. Вагалински показва мястото, където е открита югоизточна ъглова кула на късноримската крепост

Доц. Вагалински показва мястото, където е открита югоизточна ъглова кула на късноримската крепост

Дялани камъни от римската колония Деултум са използвани за строителството на емблематични сгради в Бургас - Областна управа, Община Бургас, Български пощи. "Камъните са вадени до средата на XX век. Много от къщите и в село Дебелт са строени с тях", разказа доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) - един от ръководителите на археологическите проучвания, които се извършват всяка година на територията на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт". Камъни от римската колония са използвани за основите и църкви. Пораженията, които са нанесини от хората, които са прокопавали три метра под земното равнище, за да извадят хилядолетните камъни, се вижда с просто око при проучванията на късноримската крепост. Екипът на доц. Вагалински разкри югоизточна ъглова кула на крепоста, която се намира северно от шосето Бургас – Средец.

Откритата кула е използвана като част от укрепителното съоръжение. През V век крепостта е удължена на юг с нова порта и се долепя до изградената век по-рано крепост.

Археолозите проучват и голяма правоъгълна кула от източната късноримска куртина на крепостта на Деултум, локализирана миналата есен. Кулата е разположена върху по-ранна опожарена сграда. В първия ѝ под са били вкопани питоси за съхранение на храни, етажът е използван като склад. След ново вражеско нападение до южната стена на кулата е бил иззидан пилон, за да носи тежка метателна машина, разположена на горния етаж.

По време на разкопките бе открито и умбо (то укрепва центъра на щита), което дава информация за начина на отбраняване на живеещите в крепостта през тези векове.

В последни дни на разкопките екипът на доц. д-р Вагалински откри рядко срещат архитектулен елемент. Той излезе при проучванията на южната крепостна стена на късноантичното укрепление. Става въпрос за изработена и релефно украсена балюстра (вероятно от II-III в.) – малка колонка, част от римска балюстрада, за която още няма данни къде точно е била разположена.

Балюстрадите и до наши дни се използват за разделяне и оформяне на пространства с различни функции, като невисоки парапети на стълбища и тераси. Смята се, че още асирийците са ги включвали при декорирането на дворците си. А във френския Версай позлатена балюстрада е обикаляла около кралското ложе – нещо като символична граница за пресичане.

Галерия