Vylchan

Vylchan

Един от тримата най-големи идва в Бургас тази вечер в Бургас. Той покаже своите творби в залата на Дружеството на художниците на улица "Александровска" №22. "Рядък шанс за нас е да се докоснем на живо до този творец на световното изкуство. Рядък шанс е ивъзможността да общуваме с една библейска личност, чиято цивилизационна култура надхвърля представите ни за мащаб и мощ", каза Митко Иванов - председател на Дружеството на художниците в морския град.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градска галерия - София и Градска галерия - Пловдив Шеснайсет галерии на български градове притежават също негови творби.

Художникът е роден през 1947 в град Хисаря. През 1966 година завършва Художествена гимназия в София, а през 1975 година - Художествената академия, специалност "Стенопис" при професорите Георги Богданов и

Мито Гановски. Той е член на Съюза на българските художници, бил е преподавател в Художествената гимназия в Пловдив, директор на Държавна художествена галерия в Пловдив, от 1993 година е художник на свободна практика.

Изложбата ще бъде открита тази вечер от 18.00 часа.