Строително-монтажните дейности в новата сграда продължават. Снимки Авторът

Строително-монтажните дейности в новата сграда продължават. Снимки Авторът

Една трета от над 600 000 книжен фонд на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас няма да бъде преместен в новата сграда, която се довършва в момента. В хранилищата ще бъдат подредени около 400 000 тома, останалите ще бъдат съхранявани, както досега в научната читалня на улица "Шар планина" и в отдел "Изкуство" на улица "Булаир". "Читателят, който иска да заеме книга или да ползва такава, която е с червена сигнатура*, ще може да я заяви и след като бъде доставена в новата сграда, да я ползва", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" директорът на библиотеката Яна Кършийска. Тази практика за заявка на книга съществува и до сега. От думите на директора Кършийска тя ще продължи да работи и след преместването на библиотеката в новия й дом. В момента библиотеката все още се помещава в четири сгради - пръснати в различни точки на града - на улица "Алеко Богориди" №21, на улица "Булаир" №10, на улица "Шар планина" №18 и в комплекс "Изгрев" в ОДЗ №30.

При стартирането на проекта за изграждане на нова сграда на библиотеката през август миналата година бе презентирано, че след завършването всички отдели ще бъдат събрани на едно място. Това обаче напрактика няма да стане така. Читалните ще бъдат разположени на последния етаж на сградата. В хранилищата ще бъдат подредени около 400 000 тома. Останалите заглавия ще бъдат съхранявани в читалнята на "Шар планина" и в отдел "Изкуство" на улица "Булаир". Изцяло ще бъдат преместени само заемната за възрастни на улица "Алеко Богороди" и Детския отдел, който се намира в комплекс "Изгрев".

Очакванията са строително-монтажните дейности да приключат до края на октомври. След това предстои преместването и подреждането на книжния фонд на РБ "Пейо Яворов".

След освобождаване на сградата на улица "Алеко Богороди", тя ще бъде предоставена на Регионалния исторически музей, за което "Черноморие" вече писа. Така Музеят ще може да се разшири. В момента сградата на "Алеко Богориди" се поделя от библиотеката и музея.

С месец забавят строителството на новата сграда на библиотеката

*червена сигнатура - книга с такъв знак може да бъде ползвана само на място в библиотеката след предравителна заявка

Галерия