57 500 украинци са настанени в хотели у нас, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Снимка Министерство на туризма

57 500 украинци са настанени в хотели у нас, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Снимка Министерство на туризма

Едва 20 000 украинци могат да бъдат преместени в държавните бази от 1-ви юни. "Такъв е капацитетът на 680 държавни бази, които се намират в цялата страна. Те се обследват от около месец", каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В момента 57 500 украинци, които са напуснали страната си след началото на войната на 24-ти февруари, са настанени в частни хотели и общински бази в цялата страна по програма на Министерството на туризма. Нейният срок на действие е 3 месеца и изтича на 31-ви май. За украинците, които са настанени в хотелите и са получили статут за временна закрила, хотелиерите ще получат средства в размера на 40 лева без ДДС на ден. В сумата са включени средства за закуска, обяд и вечеря, както и за нощувка. Вече бяха изплатени средствата за първия месец. Голяма част от хотелиерите не са получили цялата сума. Хотелски комплекс в Созопол например е получил с 22 000 лева по-малко. "Не ни обясниха, защо сумата не е тази, която трябваше да получим по предварителни разчети", уточниха оттам.

От 1-ви юни украинците няма да могат да останат в хотелите, в които живеят в момента. Това означава, че те трябва сами да се погрижат за себе си.

Едва 20 000 от тях могат да бъдат настанине в държавните бази. Все още не е ясен критерия по който ще става това настаняване и при какви условия.

Тези, които са си намерили работа могат да излязат на квартира.

Една не малка част от украинците, които са у нас от самото начало на престоя си живеят  къщи на свои роднини или приятели, в апартаменти, които са им предоставени безвъзмездно от руснаци и българи, други си наеха квартири.