Така напрактика Троянската луканка става защитена храна. Снимката е илюстративна

Така напрактика Троянската луканка става защитена храна. Снимката е илюстративна

Европейската комисия одобри вписването на наименованието "Троянска луканка" в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Традиционният начин на производство на "Троянска луканка", който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България. Самото наименование "Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

Описанието на продукта е следното:

"Луканка Троянска / Троянска луканка" е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт, приготвен от раздробено говеждо или биволско месо (охладено или замразено) и свинско месо (охладено или замразено), спомагателни суровини и натурални подправки, напълнена в естествени или изкуствени обвивки, плътно прилепнали към пълнежната маса. Луканката е подходяща за директна консумация, след обелване на обвивката.

Физични свойства — форма и размери

Прави или слабо извити, пресовани парчета с (φ) 50—80 mm; превързани двойно с канап или клипсовани, с дължина от 20 до 60 cm, а при слайсиране може и до 90 cm.

Химични свойства - водно съдържание като процент от общата маса: ≤ 40 %; общ белтък: ≥ 16,8 %; сол: ≤ 5 %; pH: не по-малко от 5,2.