Зам.-министър Зорница Русинова (втората отдясно наляво) представи и опита си като родител. Снимки ГЕРБ - Бургас

Зам.-министър Зорница Русинова (втората отдясно наляво) представи и опита си като родител. Снимки ГЕРБ - Бургас

Те са родители на прехода. Разрешават всичко, което е липсвало на тях. Стига се до глобалното нещастие-вещите не ги удовлетворяват. Трябват граници в ранна детска възраст", каза д-р Татяна Предова - психолог и държавен експерт в Министерството на образованието на среща "Интернет, деца пари: Как и кога поставяме граници?". Тя бе инициирана от народните представители, "Майки ГЕРБ" и "Жени ГЕРБ". В нея участваха депутатите Ася Пеева, Галя Желязкова и д-р Стойно Стойнов, председателят на ОбС Севдалина Турманова, зам.-кметовете в Община Бургас - Йорданка Ананиева и Диана Саватева.

"Дискусията е навременна, трябва заедно да работим за безопасно пространство в Интернет за децата ни. Както винаги, Бургас е лидер в решаването на важни обществени въпроси. Тук съм и като родител", коментира зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя припомни фалшивата пропаганда за отнемане на деца от българските семейства като пример за вредните влияния в социалните мрежи. И допълни, че финансовата култура при децата трябва да залегне в образователната система още от ранна възраст.

Проф. Румяна Папанчевa от университет "Проф. д-р Асен Златаров" коментира нуждата от насърчаване на мисленето на децата и посочи примери как шаблонните математически задачи могат да бъдат пречупени през призмата на ежедневни ситуации, свързани с парични средства. В първия панел участие взе и Елена Ходакивска от "Miniboss business school", тя анализира консуматорското израстване на децата и нуждата те да изразяват себе си, дори чрез генериране на бизнес идеи.

Възможности за превенция на опасностите в интернет при децата бяха обобщени от доц. Красимира Димитрова (университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас). Ваня Кънева, инспектор в сектор "ПСФКСКП" и Цветелина Рандева, говорител на ОДМВР-Бургас предтавиха презентация "Опасен интернет" за най-честите престъпления и посегателства онлайн. 

Галерия