Кметът на Созопол Панайот Рейзи (вляво) откри изложбата. Снимки Лина Главинова

Кметът на Созопол Панайот Рейзи (вляво) откри изложбата. Снимки Лина Главинова

Експонати от френския музей "Лувър" се връщат в Созопол един век, след като са били открити при разкопките на остров "Свети Кирик". Предметите са намерени по време на разкопки през 1904 година ръководени от френския дипломат барон Жюл Александр Дегран. След като ги намира, той ги отнася със себе си в родината си и те стават част от богатата колекция на "Лувъра". Година след това българското правителство издава закон, с който забранява изнасянето на културна ценност извън пределите на страната.

Предметите показват развитието на древна Аполония до Римската епоха. Изложбата "Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите" е подредена в залите на Археологическия музей в Созопол. Тя се организира от Министерството на културата и Община Созопол и е посветена на 15-та годишнина от българо-френската археологическа мисия в Созопол. Куратори на експозицията са - Димитър Недев - директор на Археологическия музей в морския град, археологът Кръстина Панайотова - ръководител на разкопките на "Свети Кирик" и Александър Барализ от музей "Лувър".

Изложбата бе открита от кмета на Созопол Панайот Рейзи. Поздравителен адрес от името на министъра на културата прочете Аксиния Бутева - главен експерт в дирекция "Движимо културно наследство,  музеи и визуални изкуства" в културното министерство.

"Очаквам всички туристи, които са избрали да почиват през лятото в Созопол да видят тази уникална изложба. В града вече има летовници от Русия, Германия, Белгия, Франция", каза пред "Черноморие" кметът Панайот Рейзи. От Общината вече са водени разговори с ръководството на "Лувър" Археологическият музей да се представи със самостоятелна изложба там. Преди няколко години музеят участва със свои експонати в обща изложба, която бе показана във френския музей.

В настоящата изложба може да се видят керамични фризове от храма на Аполон, на които се виждат сцени от битка, фигурални съдове, съдове за благовония, предмети, показващи почит към богинята Кибела и към Афродита, които са от колекцията на "Лувъра". Сред акцентите са два предмета - бронзова статуя и плоча с Аполонийски декрет. "За броонзовата статуя не сме на сто процента сигурни, че е свързана с Аполония и това сме го упоменали", уточни пред "Черноморие" Кръстина Панайотова.

Посетителите могат да разгледат и предметите открити от българските археолози. Те са подредени в отделни витрини - "Светът на мъжа", "Светът на жената", "Светът на детето". Изложбата може да бъде разгледана до средата на септември.

Галерия