DSC_2228

DSC_2228

Ели Тончева: Обучението в чужбина не ни прави по-малко патриоти може за един ден да се обхване всичко, свързно с обучението в чужбина. Ние, обаче, се постарахме в този период да представим основните неща. В това число се включва - какви са изискванията за кандидатсване в чужбина, какви документи са необходими, как да се избере специалността по бакалаварска или магистърска степен, как се кандидатства за получаване на стипендия, колко струва обучението и др.

- Все пак да отидеш да учиш в чужбина, например, трябва да знаеш английски език. А той не се учи за един - два месеца?
- Разбира се, езиковата подготовката на бъдещите студенти в чужбина трябва да започне още от детска възраст. Хубаво е, че много от българските деца от малки учат ангийски език.
- Г-жо Тончева, вашата фирма от години представя програми за обучение в чужбина на български  ученици. Къде е най-голямо търсенето?
- Най-голям акцент на нашите кандидати за  висше образование се забелязва към Великобритания, следва Германия. Плюс за обезчението в последната страна е, че няма учебни, а само административни такси, които са в рамките на 30-60 евро. В германските университете се дава възможността за езикова подготовка.
- Какво дава на бъдещия висшист обучението в чужбина?
- Най-важното е, че като членка на ЕС, младото българско поколение има възможност да се обучава, това е една отворена система. Пристигнали в чужбина - младите хора имат възможност не само да се обучават, те преодоляват страха от чуждото място. Научават се на краетивност. Освен академичните знания, те се научават на самостоятелност и работа в екип. А това е много полезно за бъдещите им професиионални изяви както у нас, така и в чужбина. Усвояват чужда култура, влизат в диалогичен контакт с колеги - студенти от много националности.
- Имате ли статистика колко българи кандидатсват за обучение в чужбина и дали се връщат после у нас?
-Нямаме такава статистика. Затова много от нашите студенти ни пишат и се хвалят. Много от тях остават на работа в чужбина, има и такива които се реализират в България. Имат и на двете места успешна кариера. Да учиш в чужбина, не значи да си по-малко патриот!
- Кои са най-търсените специалности в момента?
- До преди 2 години бяха компютърни науки, мултимедии, връзки с обществеността. Сега обаче най-търсените спецалности са графичен и моден дизайн, компютърни анимации, биотехнологии, архитектура, медицина, право. За района в Бургас предпочитана специалност остава комуникации и туризъм.
- Г-жо Тончева, от няколко години "Едланта" раздава стипендии в размер от 1000 евро за български студенти , обучаващи се в чужбина.
- Да. Всяка година правим конкус за есе. През миналата есето бе на тема "Желанието ми да уча в чужбина не ме прави по-малко патриот". Радостно е, че наградата отиде в бургаската ученичка от ПМГ "Акад. Никола Обрешков". Получи я Екатерина Василева. Тя сега учи право в Eхeter University, Англия. За кандидатите за обучение през 2015- 2016 г. темата на есето ще бъде: "Добре обмисленият избор е гаранция за успех". Всички, които искат да кандидатстват в конкурса трябва да напишат есе в размер на 1000 думи. Текстът трява да се предаде при нас до май 2015 г. А  името на победителя в конкурса ще стане ясно през месец юли същата година.