Земя на сенки е последният роман на Елизабет Костова

Земя на сенки е последният роман на Елизабет Костова

Елизабет Костова идва в Бургас за българската премиера на най-новия си роман "Зеня на сенки". Представянето е на 30-и септември от 18.00 часа в книжарница "Хеликон".

Два романа бележат творческата й кариера - първият - "Историкът" е носител на престижните награди "Quill" за "Дебют на годината" за 2005 г. и награда "Book Sense" в категория "Проза за възрастни" за 2006 г. "Историкът" е включен в списъка "Десетте най-добри книги на годината" на "USA Today". Той има издания в над 40 страни по света, включително и у нас. "Крадци на лебеди" е вторият роман на Костова, който българската публика познава.

"Земя на сенки" (в превод на Надежда Розова) изследва отпечатъка на миналото, надеждата и смисъла, които понякога се таят в пепелището на голяма загуба. Американката Александра Бойд идва в България - един загадъчен и примамлив къс от света, поела по дирята на спомените и обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат.

Елизабет Костова е родена е в Ню Лъндън, щата Кънектикът, САЩ. Завършва унверситета "Йейл" със степен бакалавър по британска култура. Пее в славянския хор на университета. Идва в България за пръв път през есента на 1989 година, за да събира народни песни. На митингите в София след 10-и ноември 1989 г. среща бъдещия си съпруг Георги Костов, компютърен специалист. Двамата живеят в Ан Арбър, щата Мичиган. Променя фамилията си в съответствие с българските именни традиции (т.е. Костова, а не Костов).

Костова продължава образованието си в Мичиганския университет, където завършва магистратура по изящни изкуства. Там печели стипендия "Hopwood" за завършването на романа си "Историкът", който започва да пише през 1995 година.