Читатели на различна възраст дойда на премиерата на книгата. Снимка Черноморие-БГ

Читатели на различна възраст дойда на премиерата на книгата. Снимка Черноморие-БГ

Елизабет Костова сънувала историята, която разказва в най-новия си роман "Земя на сенки". Това призна авторката на премиерата на книгата пред бургаската публика. Тя преживяла сюжета на сън, видяла героите си, финала на текста, дори книгата, поставена на лавицата. Сънят се превърнал в роман, който излезе на английски език тази пролет. Преди две седмици книгата е отпечатана и на български език.

Това е книга за България, за паметта, за преживяното. В началото на повествованието една американка на име Александра пристига в София, за да избяга от проблемите си. Така тя попада на възрастна двойка и докато им помага да си качат багажа в таксито, установява, че са си разменили куфарите. В чуждия багаж Александра открива урна с праха на техен близък. Така героинята тръгва по следите на двойката, за да им върне утрната. Докато ги търси, тя разплита и историята на мъжа, чийто прах е трябвало да бъде разпръснат някъде из България.

Елизабет Костова внимателно избирала имената на героите си. "Трябваше да бъдат такива, че да звучат еднакво добре и на английски език, и на български", сподели авторката. Тя представила англоезичния вариант на книгата си по време на турне в 20 града в САЩ, в Австралия и в Нова Зеландия. На премиерите присъствали и българи, които от години живеят там. "Някои хора не бяха чували за България, други знаеха за страната ви и признаха, че планират да я включат във визитата си в Европа", сподели Костова.

След турнето в страната ни, авторката заминава за Великобритания, където ще представия "Земя на сенки".

Елизабет Костова е родена е в Ню Лъндън, щата Кънектикът, САЩ. Завършва унверситета "Йейл" със степен бакалавър по британска култура. Пее в славянския хор на университета. Идва в България за пръв път през есента на 1989 година, за да събира народни песни. На митингите в София след 10-и ноември 1989 г. среща бъдещия си съпруг Георги Костов, компютърен специалист. Двамата живеят в Ан Арбър, щата Мичиган. Променя фамилията си в съответствие с българските именни традиции (т.е. Костова, а не Костов).

Костова продължава образованието си в Мичиганския университет, където завършва магистратура по изящни изкуства. Там печели стипендия "Hopwood" за завършването на романа си "Историкът", който започва да пише през 1995 година.