Премиерата е на 16-ти октомври в Бургас

Премиерата е на 16-ти октомври в Бургас

Елка Стоянова провокира читателите с третата си стихосбирка "Много преди Пабло да ме намери". Премиерата й е на 16-ти октомври, вторник, от 18.30 часа в бургаския културен център "Морско казино". Автор на корицата е бургаският художник и преподавател в Националната художествена академия - Димо Колибаров.

Авторката е юрист по образование, изкушена от словото. Освен автор на стихове, Елка Стоянова написа и сборника с хумористична проза "Петъчни истории". Тя е позната и с неповторимото си чувство за хумор, което личи и от отговорите на въпросите, които й зададохме в едно блиц интервю по повод предстоящата премиера. 

- Кой е Пабло?

- Неруда.

- Защото аз се сетих за друг Пабло, който е с доста цветно минало...

- Не е Ескобар...

- Какво стана след като Пабло Ви откри или Вие открихте него?

- Светът се превърна в черешова градина! Но ние с него сме отдавна познати, просто сега любовта ни стана явна :)) (смее се).

- В стихосбирката Ви има ли препратки към неговото творчество?

- Индиректни. Той присъства като марка, като фон, но нито стилово, нито като иЗразност е търсена прилика, съответно и няма такава. Това, което ме свързва с него, е страстта към живот, пълен с обичане. Пабло Неруда не е най-голямата ми любов :)) Не по-малко например обичам Борхес, даже повече.

- Димо Колибаров е автор на кориците на всичките ви книги...

- Точно. И смятам така да продължи. Екслибрисите му са точно онова, което бих казала, ако изобразителното излуство беше вербален език.

Па́бло Неру́да е чилийски поет, писател, публицист, дипломат (консул и генерален консул), политик – комунист, сенатор, кандидат-президент. Той е сред великите автори в световната поезия на XX век, Нобелов лауреат за литература през 1971 година.

"Двайсет любовни стихотворения и една отчаяна песен" (Veinte poemas de amor y una canción desesperada) от 1924 година е първото произведение на Неруда с международен отзвук и едно от първите по популярност в испаноезичната литература за всички времена. Автобиографията му (1973 г.) е озаглавена "Изповядвам, че живях" (Confieso que he vivido).

Удостоен е с Международната награда за мир през 1950 година на Световния съвет за мир. През 1953 година получава Сталинска награда за мир от съветското правителство.

Пабло Ескобар е известен колумбийски наркобарон. Смятан е за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи дилъри в историята. Толкова забогатява от търговията с наркотици, че списание "Форбс" го нарежда на 7-мо място в списъка на най-богатите хора за 1989 година.