Бригадата ще се проведе до 6 септември. Снимки Архив

Бригадата ще се проведе до 6 септември. Снимки Архив

Традиционната природозащитна бригада на Поморийско езеро започва днес и ще се проведе до 6-ти септември.

Всяка година по същото време на брега на солената лагуна край Поморие се събират десетки доброволци и природозащитници от страната, а преди години и от чужбина. Въпреки трудните условия и ограничителните мерки, породени от епидемичната ситуация, и тази година няма да направи изключение. Ентусиасти и любители на природата ще посветят време и усилия за опазването на редки видове и местообитания в Поморийско езеро. 

По време на бригадата тази година ще бъде ремонтиран острова пред Музея на солта, на който гнездят гривестите рибарки – символът на Поморийско езеро. Припомняме, че този остров бе изграден именно с помощта и усилията на доброволци на сдружението, като това подпомогна завръщането на вида гривеста рибарка като гнездящ в езерото, а колонията му днес е най-голямата на Балканския полуостров.

По време на бригадата природолюбителите ще имат възможност да обменят опит, идеи и знания. За най-големите ентусиасти ще бъдат организирани и дейности като обход на плажната коса за изхвърлени на брега китоподобни бозайници и наблюдение на птиците в езерото и първи стъпки в идентифицирането на различните видове. 

Галерия