Петър Тодоров, организатор на фестивала, представи програмата и партньорите, с които работи. Снимка Черноморие-бг

Петър Тодоров, организатор на фестивала, представи програмата и партньорите, с които работи. Снимка Черноморие-бг

Фестивалът "Ерата на Водолея" ще се проведе в продължение на четири дни на четири бургаски сцени. 11-то му издание (той се провежда на всеки две години б.а.) започва на 14-ти октомври и продължава до 17-ти октомври, включително. Фестивалът се организира от фондации "Театър  в куфар" и "За Родопите" с подкрепата на Община Бургас и със съдействието на Министерството на културата, Национален фонд "Култура", Куклен театър - Бургас, драматичен театър "Адриана Будевска", сдружение "Танц БГ".

"Участието на държавните институции в лицето на драматичния театър и на кукления театър, на местната власт в лицето на Общината и на независимия сектор, който представляват Петър Тодоров и Петя Стойкова показва как може да се работи съвместно по дадени проекти", каза Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас.

В програмата на тазгодишното издание са включени 12 спектакъла и един филм. "Беше ми трудно да избере точно кои спектакли да покажем", призна организаторът на "Ерата на Водолея" Петър Тодоров.

"За жалост публиката гледа само един вид театрални представления. Трябва да наложим Бургас като град, в който всички жанрове на сценичното изкуство са застъпени. Много е ценно това, което Петър прави и трябва да си възпитаме публиката в този жанр", каза директорът на Държавен куклен театър - Бургас - Христина Арсенова.

"Това е уникален за България фестивал, а Петър е допринесъл много за развитието на танцовото изкуство у нас", допълни Петя Стойкова.

"Ерата на Водолея" е единствен по рода си фестивал у нас. Началото на тазгодишното му издание ще бъде сложено с представлението на "Дом за овце и сънища" на организация за алтернативно изкуство "36 маймуни". То ще започне в 19.00 часа на 14-ти октомври в зала "Тончо Русев" на Културен дом Бургас (бивш Дом на НХК б.а.). На същото място от 20.00 часа е планирана прожекцията на филма "Нонумент" по пърформънса на Стефан А. Щерев и "Лигна" (Германия). Авторът, който е актьор и водещ в предаването "100% будни" на БНТ ще представи филма си лично.

Спектаклите ще се играят в драматичния театър, в кукления театър, в културен център "Морско казино" и в Културен дом Бургас.

Всички представления, включени в програмата, са с вход свободен.