Вечерята бе на едно от най-предпочитаните от туристите места в Прага - Карловия мост. Снимки Джейсън Пиродски

Вечерята бе на едно от най-предпочитаните от туристите места в Прага - Карловия мост. Снимки Джейсън Пиродски

С вечеря за 2000 души на емблематичния Карлов мост, Прага каза чао на коронавируса. Жителите на чешката столица се сбогуваха символично с коронавирусната криза на масова вечеря на Карловия мост. На мястото, по което задължително минава всеки турист стъпил в Прага, бе ситуирана 515-метрова маса. Проявата бе организирана от местен бизнесмен, чийто предишни проекти включват поставяне на пиано и шахматни дъски по улиците.

В онлайн платформа жителите и гостите на  чешката столицата можеше да се регистрират и да заявят своето място на масата.След регистрация получават стикери, с които могат да сядат на нея. Впрочем по време на вечерята Карловият мост не е бил затворен за посетители. Според чешки медии въпреки че са били предвидени 2000 места, реално са се включили много повече хора. Очевидно чехите са превъзмогнали страха от вируса и се връщат към живота си от преди. 

Случаите на Ковид-19 в Чехия са малко над 12 хиляди, а тези завършили с фатален край 349. На 17-ти март правителството призова за социална изолация населението, а училищата бяха затворени седмица преди това. В Чехия мерките не бяха толкова рестриктивни като в България и към края на април започна поетапното възстановяване на страната.




 

Галерия