Концертът с участието на Ева Волицер е на 11-ти септември в Бургас

Концертът с участието на Ева Волицер е на 11-ти септември в Бургас

Проф. Ева Волицер ще изпълни в Бургас автентични еврейски песни на древния език ладино. Насловът на музикалното събитие е "От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен" и проследява пътя на  песните на сефарадските евреи, съхранени от 15 век до днес и предавани от поколение на поколение. Езикът ладино, е старинен испански език, още от времето на Мигел де Сервантес.

Концертът е 11-ти септември от 18.30 часа в Еврейския културен дом на улица "Митрополит Симеон" № 24 в Бургас. Той е създаден по идея на Ева Волицер. Самата тя е изпълнител на песните, а съпроводът им осъществят Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара. Автор на сценографията и костюмите е Яна Дворецка, хореограф – Татяна Соколова, мултимедийна анимация – Елена Ванева

Събитието е проект на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и регионалната организация на евреите "Шалом" - Бургас по повод международния ден на еврейската култура. За Бургас, който се слави като театрален град с интелигентна и любознателна публика, е привилегия да посрещне концерта на Ева Волицер "От Толедо до Пловдив", с който се  удължава пътя на сефарадската песен до морето.

Еврейските песни, които ще прозвучат на концерта, са автентични градски романси. В тях се пее за любов, младост, за вечните трепети на човешката душа, за копнежа по красота...

Идеята на проф. Волицер да възкреси чрез музика забравения език на сефарадските евреи е породена от желанието й да подпомогне неговото съхранение като световно културно наследство. Така с концертите, които прави из цяла България, (първите са в Пловдив, част от официалната програма на Пловдив 2019 столица на културата) тя дава възможност на повече хора да се докоснат до уникалността и чувствеността на езика  ладино.  Песните, които певицата е подбрала, носят в себе си носталгичност по изгубеното във времето, но същевременно са поетични  и жизнеутвърждаващи. Затова всеки концерт е истинско вълнуващо събитие, което поражда трайни чувства във всички слушатели, независимо от етническата им принадлежност. Преди изпълнението на всяка персен Ева Волицер рецитира поезията й на български език.